Diallo Sory har jobbat som skötare på natten inom psykiatrin på sjukhusområdet i Malmö i närmare 15 år. Hans karriär sattes plötsligt på paus när chefen ville omplacera honom – efter en konflikt med hans arbetsledare.  

Orsaken till konflikten? Enligt Diallo Sory har arbetsledaren gett honom smeknamnet ”den svarta röven”, pratat om slaveri i positiva ordalag och hotat med att få bort honom från arbetsplatsen.

Med hjälp av Kommunal har Diallo Sory skrivit flera anmälningar om rasism till enhetschefen.  

Kulmen nåddes i april i år, då arbetsledaren använde n-ordet när han pratade om chokladbollar i fikarummet. I efterhand har arbetsledaren förklarat det med att han inte tänkte sig för, enligt en intern utredning som KA tagit del av.  

– Det var tydligt att arbetsledaren bara ville provocera mig genom att säga så. Det är fel och det är orättvist, säger Diallo Sory, som gick in i ett rum för att skriva en ny anmälan.

Polisanmälde arbetsledaren

Exakt vad som hände i det där rummet vet bara Diallo Sory och hans arbetsledare, men enligt Diallo Sory försökte arbetsledaren hindra honom från att skriva en anmälan genom att slå honom i huvudet två gånger.

Väl på akuten misstänker en läkare att han har fått en hjärnskakning, enligt journaler från 1177.  

Efter det blev Diallo Sory avstängd från jobbet i en månad med lön. Enligt arbetsgivarens interna utredning har han samarbetssvårigheter. Dessutom uppmanas han att följa Region Skånes värdegrund – med det menas att ha ett bra bemötande mot alla han möter.  

Arbetsgivaren ville även omplacera Diallo Sory från natten till dagen. Kommunal kräver att han ska få fortsätta arbeta natt och att arbetsgivaren förtydligar att det råder nolltolerans mot rasism, något som framgår i förhandlingsprotokollet.  

Kommunal lokalt vill inte uttala sig i det enskilda fallet och hänvisar till sekretess. Men oavsett var man jobbar ska ingen anställd behöva utstå kränkningar eller rasism, enligt Patrik Strand, facklig företrädare.

– Region Skåne har sagt att de har nolltolerans mot rasism och då förväntar vi oss att man som arbetsgivare lever upp till det, säger han.

Diallo Sory har fått höra att han slipper bli omplacerad till dagen, men han tycker att det är fel att arbetsledaren får jobba kvar. Han har polisanmält arbetsledaren för misshandel, men utredningen har lagts ner.  

Diallo Sory i en ljusblå skjorta står med armarna i kors på en gata framför en modern, rund byggnad med färgglada paneler.
Diallo Sory.

Chefen: ”pågår utredning”

Enligt arbetsledaren har Diallo uttryckt sig hotfullt mot hans fru, som är teamledare inom psykiatrin, och hon har gjort en polisanmälan.  

Diallo Sory nekar till anklagelsen, men erkänner att han blev upprörd när han blev kallad för ”den svarta röven”.   

– Jag har blivit kallad för svarta röven inte en gång, inte två gånger, utan flera gånger. Ändå säger man att det är jag som är problemet. Jag har mått jättedåligt på grund av allt som har hänt, säger han.  

Så motverkar du rasism på jobbet

På jobbet

KA har sökt arbetsledaren upprepade gånger, men utan att få svar. I ett mejl skriver enhetschefen, Malin Braun, att de inte kommenterar enskilda ärenden, men att det pågår en intern och en extern utredning.  

”Rent generellt kan jag säga vi har väldigt tydlig information på Region Skånes intranät om  vad som gäller för att säkerställa trygg och likställd arbetsmiljö för alla medarbetare”, skriver hon i mejlet.  

Nu vill Diallo Sory prata öppet om sina erfarenheter. Han tror inte att han är ensam om att drabbas av rasism på jobbet – och hoppas att fler ska våga ta bladet från munnen.

– Det är viktigt att vi pratar om rasismen på våra arbetsplatser. Jag vill visa att det finns personer som vågar tala öppet, säger Diallo Sory.  

Har du varit utsatt för rasism på jobbet?

Hör av dig till vår reporter Raffaella Lindström på mejladress: raffaella.lindstrom@ka.se

Kommunals rapport om rasism

Närmare 30 procent av alla medlemmar i Kommunal är födda i ett annat land. Våren 2023 gjorde facket en enkät som skickades ut till 50 000 medlemmar. Svarsfrekvensen var dock endast 19 procent, alltså svarade 9 481 personer. 

  • Mer än 35 procent av de tillfrågade med utländsk bakgrund uppgav att de tycker att deras åsikter inte blir lyssnade till.  
  • Nästan var femte respondent född i Sverige (motsvarar 18 procent) har utsatts för hat eller hot under de senaste två åren. Bland medlemmar födda utanför Norden är siffran 21 procent.
  • Risken att bli utsatt av anhörig till brukare, elev eller anhörig är 40 procent högre bland utlandsfödda medlemmar.