Regionen riskerar böter på grund av undersköterskornas dåliga arbetsmiljö: ”Folk letar andra jobb”
I flera år har anställda på Mora lasarett haft en tuff arbetsmiljö med personalbrist, hård arbetsbelastning och dålig kommunikationen från chefer. Nu har skyddsombudet och undersköterskan Dick Blaauboer gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket som gör att regionen riskerar vite på 150 000 kronor.
Den bristande arbetsmiljön på Mora lasarett har påtalats under en längre tid.
Som mest stormade det 2022, då fem av Kommunals skyddsombud på sjukhuset skickade in en anmälan till Arbetsmiljöverket. I lokalmedia vittnade de om en kaotisk situation:
”Pressen och stressen under skiften är så påfrestande att många gråter, vårdtyngden är mycket krävande. Ibland hinner vi inte ens gå på toaletten. Stressen är enorm”, sa Jennie Frid, undersköterska och skyddsombud till Dala-Demokraten under tiden.
Framför allt har avdelningarna kirurgi, medicin och ortopedi varit drabbade av personalbrist, överbeläggningar och en hög arbetsbörda som lett till personalflykt och sjukskrivningar.
Nu har ytterligare anmälan skickats in som gör att regionen riskerar böter på 150 000 kronor.
Flera problem på olika avdelningar
Det är Dick Blaauboer, undersköterska och Kommunals skyddsombud på medicinkliniken, som skickat in anmälan.
– Vi har påpekat det här väldigt länge men det blir inte bättre och nu har vi kommit till ett läge där folk sitter och kollar efter andra jobb, säger han.
I anmälan beskrivs en låg bemanning och hård arbetsbelastning som gör att personalen inte hinner ta raster eller få återhämtning under arbetspassen.
Efter en omorganisation där avdelningar slogs ihop och vårdplatser försvann är personalresurserna snedfördelade mellan avdelningar och team, berättar Dick Blaauboer. Dessutom har regionen under året sparat in på tjänster inom vårdnära service, vilket gjort att undersköterskorna fått nya och fler arbetsuppgifter.
– Det är absolut inte hållbart, säger Dick Blaauboer.
Han berättar om en stressad personalstyrka med sjukskrivningar och uppsägningar.
Under våren har också ett av Kommunals skyddsombud på sjukhusets kirurgiska avdelning skickat in en anmälan till Arbetsmiljöverket. Liksom på medicinkliniken beskrivs en snedfördelning av personal mellan olika grupper. Dessutom påtalas brister i ledarskap, lokaler och i rutinerna för att förebygga ryktesspridning bland kollegor.
Bättre än för några år sedan
Sofia Jarl (C) är regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i region Dalarna.
Hon berättar att det skett stora förändringar på Mora lasarett under de senaste åren och att man brottats med betydligt större arbetsmiljöproblem för några år sedan – men att komma till rätta med alla problem kan ta tid.
– Jag kan inte vifta med ett trollspö och har svårt att säga att det kommer bli en stor förändring direkt, men känner mig trygg med att vi lyckats vända en negativ trend och att det går åt rätt håll.
”Måste uppfinna hjulet igen”
När Arbetsmiljöverket inspekterade medicinkliniken höll arbetsgivaren med om att undersköterskorna där fått mer att göra och att det kan vara svårt att få möjlighet till återhämtning. Arbetsgivaren bekräftade också, till viss del, att det kan uppstå en ohälsosam stress på jobbet.
Före den 1 november måste regionen därför undersöka arbetsbelastningen, göra riskbedömningar och åtgärda de arbetsmiljöproblem som finns.
Skyddsombudet Dick Blaauboer är skeptisk:
– Det är så mycket att gå igenom innan vi kan tratta ner det i något bra, det känns som att man måste uppfinna hjulet igen.
Känns det som att arbetsgivaren lyssnat nu?
– Jag hoppas, men jag tror inte riktigt det. Vi har haft samtal med alla fyra inblandade fackförbund och vi har alla stora farhågor angående personalstyrkan, säger Dick Blaauboer.