Den senaste natten tog Kommunals huvudskyddsombud Gunilla Nordlander en runda runt om avdelningarna på Danderyds sjukhus. På akuten väntade 150 patienter på vård.

– Det jag såg vill man inte se. Det är som en krigssituation. Särskilt på akuten, men det gäller alla vårdavdelningar. Det är oerhört belastat med sängar och patienter överallt. Vi har ett ambulansinflöde in på akuten som är enormt, och där får de ligga eftersom vi inte får upp patienterna till avdelningarna, som också har fullt.

Personalen gråter

Anne-Li Danso Lundin är undersköterska och skyddsombud på sjukhusets akutavdelning. Hon berättar om patienter som kan bli kvar på akuten i upp till två dygn.

Att en sjuksköterska och undersköterska tillsammans kan ansvara för upp till 35 patienter, varav alla inte ens har tillgång till en plats med ringklocka där de kan larma personalen.

– Det är katastrof. Det kan ta upp till en timme innan de får hjälp efter att de larmat. Vi hinner inte. Det finns patienter som ringt till växeln eller sina anhöriga som i sin tur ringer anhörigtelefonen om att de inte får hjälp eller kontakt med någon vårdpersonal på avdelningen. Det är bedrövligt. Personalen gråter.

En kvinna i scrubs tar en selfie.
Undersköterskan Anne-Li Danso Lundin.

Helt utsliten personal

Kommunals Gunilla Nordlander konstaterar att personalen är helt utsliten och att hon är orolig för deras hälsa.

Hur påverkar den hårda belastningen personalen på sikt?

– De slutar. Man orkar inte den här arbetsmiljön en längre tid. Det finns ingen tid eller utrymme för empati med patienterna. 

Läget på Danderyds sjukhus har varit ansträngt i flera år och Kommunal har drivit ärenden till Arbetsmiljöverket gång på gång. Sjukhuset har fått betala vite, men situationen har inte förbättrats.

Vd:n är nöjd med åtgärderna

Danderyds sjukhus vd bekräftar det hårda trycket men är nöjd med de åtgärder som sjukhuset vidtagit som han menar har gett effekt:

– Det är en stor arbetsbelastning och en ansträngd period just nu med flera infektionstoppar. Men vi har tagit höjd för detta och har handlingsplaner som vi nu har satt in. Läget är väldigt variabelt, det svänger och i dag har vi en bättre situation, säger Christophe Pedroletti.

Christophe Pedroletti, VD Danderyds sjukhus.

Övrig vård ställs in

Han berättar om 15 nya vårdplatser som öppnade häromdagen, att rondkapaciteten förstärkts och att all övrig vård som kan vänta har ställts in.

Att en undersköterska och en sjuksköterska kan ansvara för 35 patienter och att patienter ligger utan möjlighet att larma är uppgifter han tidigare inte tagit del av och därför inte vill kommentera.