I över två år har alla anställda i Orust kommun tvingats lämna sjukintyg från första sjukdagen, om de är sjuka vid fler än fem tillfällen på ett år.

Kritiken från Kommunal och andra fackförbund har varit massiv och nu väljer kommunen att skruva på regelverket. Från och med nu måste alla anställda skaffa läkarintyg första sjukdagen när de varit borta fler än sex tillfällen på ett år.

– Det är en förbättring i rätt riktning men det är fortfarande ett generellt straff utan individuella bedömningar vilket vi motsätter oss starkt, säger Gunilla Hansson, undersköterska och facklig för Kommunal på Orust. 

Borde vara individuellt

Hon säger att det enligt rutinerna inte spelar någon roll att företagshälsovården kommer fram till att en anställd inte har problem, alla tvingas ändå lämna förstadagsintyg. I stället borde krutet läggas där det behövs: 

– Arbetsgivaren borde skita i rutinen och de generella förstadagsintygen och rikta in sig individuellt där det behövs. Är det någon som är hemma två måndagar i rad är det kanske där arbetsgivaren ska ha sitt fokus. 

Fler långtidssjukskrivna

Krav på intyg från första sjukdagen har funnits i Orust kommun sedan i april 2022. Det infördes för att få ner kommunens höga sjuktal.  

– Sedan dess har korttidsfrånvaron minskat men samtidigt har långtidsfrånvaron ökat. Det säger sig själv: går du till jobbet för att du är rädd för förstadagsintyget säger kroppen stopp till slut, och då får du en längre sjukskrivning, säger Gunilla Hansson. 

”Kommunals avtal borde ändras”

Att Orust kommun kan välja att bortse från individuella skäl till frånvaro och låter arbetstagarna betala för det läkarbesök som krävs för att få ett sjukintyg är något Kommunal har öppnat för i flera av sina kollektivavtal.

Det borde ändras, menar Gunilla Hansson. Egentligen går det utanför sjuklönelagen, men fack och arbetsgivare kan komma överens om att arbetsgivaren kan få utvidgad rätt att kräva sjukintyg från första dagen, vilket Kommunal alltså medverkat till i flera av sina avtal. 

– Vi har ett kollektivavtal som är sämre än sjuklönelagen. Kommunal har bitit sig själv i svansen med vårt avtal som medger generella regler och att arbetstagaren ska betala för intyget. Det ska inte vara möjligt, intyget borde arbetsgivaren betala. 

Lämnat in motion

För att få bort skrivningen i kollektivavtalet har Gunilla Hansson precis lämnat in en motion till Kommunals kommande kongress om att det ska ändras. Hon vill att det i stället ska stå att arbetsgivaren ska göra individuella bedömningar samt betala för det läkarbesök som behövs om de kräver förstadagsintyg. 

Kommunals avtal och förstadagsintyg 

Att kräva förstadagsintyg generellt för alla arbetstagare går egentligen utanför sjuklönelagen. Den säger att det måste finnas särskilda skäl för att kräva det och vara kopplat till en enskild person. Däremot kan arbetsgivare och fack komma överens i kollektivavtal som gör att arbetsgivaren får en utvidgad rätt att kräva intyg från första sjukdagen. Den möjligheten finns i flera av Kommunals kollektivavtal. 

Här kan du läsa mer om vad som gäller för förstadagsintyg.

Rutiner vid sjukskrivning Orust kommun 

1. Vid fyra sjukfrånvarotillfällen under en tolvmånadersperiod ska ett strukturerat samtal äga rum mellan chef och medarbetare.  

2. Vid fem sjukfrånvarotillfällen under en tolvmånadersperiod ska ett kartläggningssamtal genomföras på företagshälsovården.  

3. Efter kartläggningssamtalet genomförs ett trepartssamtal mellan medarbetare, chef och företagshälsovård.  

4. Efter sex frånvarotillfällen kallar chef till samtal och informerar om att vid nästa frånvarotillfälle så kommer det att krävas ett läkarintyg som styrker frånvaron från första dagen.  

5. Vid tillfälle sju krävs läkarintyg för att styrka frånvaron från första dagen.  

6. Vid fortsatt sjukfrånvaro bokas nytt besök på företagshälsovård.