Undersköterskan Kristinas forskningsinsats kan förenkla brännskadevården
Kristina Carlsson vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är inte bara undersköterska. Hon har de senaste åren forskat om vården av brännskadade patienter och vilka resurser som behövs.
Kristina Carlsson har en delad tjänst vid Brännskadecentrum på Akademiska i Uppsala, där hon förutom vanligt vårdarbete också är ansvarig för materialet och apparaturen på kliniken.
Nyligen publicerades en artikel i skriften European Burn Journal, där det bland doktorer och akademiker också stod hennes namn.
– Själva artikeln är skriven av en läkare. Däremot har jag gjort en presentation, en sammanställning av alla resurser som vi måste använda och vad vi kom fram till. Jag presenterade den vid ett nordiskt möte för brännskadekliniker, säger Kristina Carlsson.
Hur började det här?
– Det har varit ett forsknings- och utvecklingsprojekt som vår medicinskt ansvarige överläkare har hållit i. Han ville väcka intresse bland medarbetarna. Och jag anmälde mig till det.
Vad har ni gjort?
– Det fanns tidigare inget beskrivet exakt hur mycket det går åt av allting och hur mycket personal och operationsresurser det går åt. Brännskadepatienterna är inneliggande väldigt länge, jämfört med andra traumapatienter. Det var det vi tittade på.
Kristina Carlssons roll blev främst att granska journaler och ett elektroniskt patientövervakningssystem utifrån tidigare patienter som passade in på fingerade patienter framtagna i ett simuleringssystem.
– Jag har lusläst dag för dag, timme för timme vilka produkter vi har använt och då har vi tagit med allt, från lakan till minsta lilla propp, varje spruta, ja allt… har vi fått ner på pränt.
Det låter som ett grannlaga arbete.
– Ja det var omfattande. Det har tagit väldigt mycket tid. Sen i min utbildning har man aldrig hållit på med sådant här som journalgranskning.
Det är ju inte så vanligt att en undersköterska är involverad i forskning och vetenskap på det här sättet, hur kommer det sig att du är det?
– Jag tyckte bara det var kul att pröva att göra något annat. Man vill ju lära sig mer och kunna mer. Det är det som är grejen med min position, jag ska kunna vara en ”superuser” för mina medarbetare, att de kan fråga mig om de stöter på patrull.
Kommer projektet fortsätta på något sätt?
– Tanken är att man ska kunna använda det här som grund för att på ett enklare sätt kunna räkna ut medelvärden för hur mycket vi använder per patient och per dag så att man kan kontrollera förråden utifrån det och veta hur mycket vi behöver ha i hemma av de olika artiklarna. Framför allt vid en katastrofhändelse, säger Kristina Carlsson.