Du har vunnit årets Queen Silvia Nursing Award”. Grattis! Berätta mer om din idé som du vunnit utmärkelsen för? 

– Det här är en idé som jag har tänkt på många gånger genom åren. Med det här glaset kan personer som är stela i nacken dricka ur glaset på egen hand. De glas man använder i dag fastnar ofta på näsan, men det här anpassade glaset ska vara lite sluttande. Man kan alltså luta själva glaset i stället för att behöva luta huvudet. 

– Jag har själv sett hur svårt det kan vara för äldre med begränsad rörelseförmåga att dricka. Man försöker luta dem lite bakåt, men det är svårt. Och de som kan dricka själva kämpar med att göra det. 

Hur tänker du att dricksglaset ska se ut?

– Fokus ligger på att det ska vara fint och skapa värdighet. I dag har många ställen pipmuggar och det är absolut ett hjälpmedel, men det är ganska utpekande och inte jättevärdigt alla gånger. Med ett sånt här glas kan man bjuda hem barn och barnbarn, eller anhöriga till äldreboendet, och erbjuda samma glas till alla. Jag tänker att det ska vara gjort i glas eller en hårdare, finare plast. Ungefär som ett kristallglas. 

Vad tror du att dricksglaset kan betyda för personalen på till exempel äldreboenden?

– Jag tror att det kan bli en mindre arbetsuppgift. Det innebär ju att personer som normalt sett behöver hjälp kan dricka själva. Det känns också trevligare. Personalen kan dricka ur dessa glas för att skapa inkludering med de äldre. 

Hur kommer det sig att du började jobba som undersköterska?

– Jag utbildade mig först inom grafisk design, men insåg sedan att jag ville jobba med människor. Då började jag att sommarjobba som undersköterska. De senaste nio åren har jag jobbat på en akutvårdsavdelning inom kirurgi. 

I maj ska du åka till Stockholm och ta emot ett diplom av drottning Silvia på slottet. Finns det något särskilt du vill säga till drottningen?

– Jag har inte tänkt så mycket på det, men det är klart att jag är nervös. 

Vad kommer hända med ditt dricksglas?

– Jag vann priset för själva idén, men jag hoppas att det ska finnas någon som är intresserad av att producera dricksglaset. En del av prissumman (totalt 66 000 kronor) kommer jag att använda till att utveckla idén. Den andra delen kommer att gå till mitt bröllop i sommar.

Det här betyder priset

Queen Silvia Nursing Award är ett pris som delas ut varje år till sjuksköterskor. Sedan i fjol kan även undersköterskor vinna ett pris i en egen kategori. Den som vill tävla om priset skickar in en eller flera idéer om hur äldre-och demensvården kan bli bättre.

Vinnaren 2024 har vunnit en prissumma på totalt 66 000 kronor och kommer att hämta ut ett diplom på slottet av drottning Silvia. Utöver det kommer vinnaren att få delta i olika utbildningar.