I juli förra året börjar Maria, som egentligen heter något annat, jobba på en städfirma i Mellansverige. Maria som är i 50-årsåldern axlar rollerna som städare och arbetsledare på det nya jobbet.

Anställningen är ett nystartsjobb med stöd från Arbetsförmedlingen, enligt en stämningsansökan som nyligen kommit in till tingsrätten, rapporterar tidningen Arbetet.

Jobbet utförs i två olika städer, hon är bosatt i den ena. När hon jobbar i den andra staden bor hon i samma hus som hennes chefer, som är sambos.

Chefen blir arg

När hon jobbat där i drygt tre månader får hon funderingar kring hur arbetsgivaren sköter skatten. Hon har fått lön utbetald för två månaders arbete men inte fått några lönespecifikationer. 

Maria blir orolig och vill säkerställa att bolaget hon jobbar för betalar rätt skatt och sociala avgifter.

Och så en dag, när hon jobbar i staden där hon inte är bosatt, möter hon den ena chefen och ber om sina lönespecifikationer. Hon frågar även chefen hur mycket skatt de betalat in på hennes lön. Chefen ska då ha blivit väldigt arg, enligt stämningsansökan.

Blir rädd

Senare träffas Maria, en kollega och de två cheferna i huset där alla bor. Chefen som blivit arg – är det fortfarande. Hon skriker att hon ska krossa Marias ansikte medan hon bankar handen i bordet, enligt stämningsansökan. 

Maria blir rädd. Hon går därifrån på en gång och ringer upp sin dotter som bor i samma stad som Maria – 1,5 timmes körtid bort. Dottern hämtar henne med bil. Hon polisanmäler händelsen och går inte tillbaka till jobbet. 

Kommunal: Brott mot las  

Nu, ett år senare stämmer kvinnans fackförbund Kommunal med hjälp av LO-TCO Rättsskydd, fackens juristbyrå, städbolaget för bland annat brott mot las (lagen om anställningsskydd). De kräver även ersättning för utebliven lön och semesterersättning. 

De anser att Maria har rätt till totalt över 300 000 kronor i skadestånd.

Kommunal och LO-TCO Rättsskydd menar att det är tydligt att chefens beteende står i strid med god sed på arbetsmarknaden. I och med att hon hotats att få sitt ansikte sönderslaget har hon inte kunnat jobba kvar.

– Hon har utsatts för hot om våld av sin arbetsgivare – då har hon rätt att frånträda anställningen omedelbart. Ett sådant frånträdande ska enligt Arbetsdomstolens praxis jämställas med att arbetsgivaren har avskedat henne, säger Annett Olofsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Hon nämner flera fall där Arbetsdomstolen har gett arbetstagare rätt att frånträda sin anställning i liknande situationer.  

Städfirman: Hon bryter mot las

Företaget å sin sida har tydliggjort för Kommunal, enligt stämningsansökan, att de anser att det är Maria som brutit mot las genom att lämna anställningen utan att följa uppsägningstiden. Av det skälet anser de sig ha rätt att hålla inne på Marias lön. De menar även att de har rätt till skadestånd, enligt stämningsansökan. 

Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet som tillsammans med Kommunalarbetaren och sex andra titlar ingår i LO Mediehus. Arbetet har sökt städfirman.