”Det saknas 37 500 barnskötare – lagstifta om bemanningen”
Varannan barngrupp i förskolan är för stor. För att bemanna rätt krävs 37 500 fler barnskötare, En lag om bemanning och personaltäthet är nödvändig, skriver Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.
Förskolan ska vara en plats för lärande, utveckling och omsorg. Men den välfärdskris som regeringen skapat genom att tvinga fram stora besparingar i kommuner och regioner drabbar nu även våra barn.
En av fyra barnskötare anser att den bristande bemanningen innebär en risk för barnens säkerhet minst en gång i veckan. Kommunerna har inte de verktyg som krävs, nu måste regeringen ta sitt ansvar och säkra en tillräckligt god bemanning i förskolan genom skärpt lagstiftning.
Förskolan har länge haft utmaningar med ökad belastning på grund av allt fler yngre barn och längre vistelsetider.
Men resurserna har inte följt med och personaltätheten har inte ökat. I dag är varannan barngrupp för stor i relation till Skolverkets riktmärken. Det saknas närmare 37 500 barnskötare i Sverige för att kunna säkra en tillräckligt god bemanning. Men i stället för att anställa mer personal och öka bemanningen massvarslas personalen i förskolan.
Kommunerna är bakbundna
Systemet är sjukt och måste förändras. Kommunerna står med bakbundna händer. Dels på grund av regeringens besparingar på välfärden och det dysfunktionella friskolesystemet i Sverige.
De kommuner som ökar resurserna till förskolan riskerar att få fler vinstdrivande aktörer som vill etablera sig.
De vinstdrivande förskolorna måste ersättas på samma sätt som de kommunala, men kan välja att skära ner i personaltätheten och öka barngrupperna för att sedan ta ut överskottet i vinst. Det här är ett stort systemfel som måste åtgärdas.
Ge barnen en ordentlig chans och satsa på förskolan genom att höja bemanningen. Det handlar om allas vår framtid.
Kommunal vill införa nationella bemanningsriktlinjer för att förskolan ska kunna leva upp till kraven i både skollagen och i läroplanen. Sådan lagstiftning har redan införts i Norge med gott resultat. Där har bemanningen höjts samtidigt som vinstmarginalerna för aktiebolagen som äger förskolor har minskat. Lagstiftningen innebär att pengarna stannar kvar i verksamheten och att oseriösa privata aktörer får svårare att driva sina verksamheter.
Nu är det dags för liknande lagstiftning i Sverige. Kommunal och Sveriges Lärare är överens om vad som är en rimlig personaltäthet för att förskolan ska klara av att leverera på skollag och läroplan.
Höj bemanningen
Förskolans personal måste ha tid och förutsättningar att ge varje barn trygghet, omsorg och möjligheter till lärande. Regeringen får inte göra om 1990-talets misstag att låta barnen betala priset för en ekonomiskt svår tid. Ge barnen en ordentlig chans och satsa på förskolan genom att höja bemanningen.
Det handlar om allas vår framtid.