I Karlskrona kommun upplever de anställda, framför allt inom funktionsstöd och äldreomsorg, att de i dag har svårt att göra ett bra jobb. Susanne Dahlgren arbetar själv på ett gruppboende och är huvudskyddsombud.  

– Ju mer de drar ner, desto skakigare blir verksamheten. Du ska jobba förebyggande men du hinner inte, säger hon. 

De nya reglerna kring dygnsvilan och besparingar i verksamheterna har gjort det svårare för personalen att räcka till. Droppen blev ett nytt schema som tvingar alla att arbeta varannan helg. 

Hot om inbeordning

– Vi springer fortare och fortare själva för att det inte ska drabba brukarna. Alla jag pratar med säger att de är så trötta. De orkar inte. 

Många upplever dessutom att de lever med hotet att bli inringda för att täcka upp för sjuka kollegor när de är lediga. 

– Du lever i ett ständigt hot, ditt privatliv det existerar inte. Jag kanske har planer med familjen, men jag kan inte veta om det går. Chefen kan ringa och beordra in mig så att jag måste arbeta.  

Nu har Susanne Dahlgren tillsammans med Kommunals sektion tagit initiativ till en demonstration på lördag. Oskar Engström hoppas att många ska sluta upp. 

Vill vara med och påverka

– Vi gör det här för att synas. Och hoppas att alla politiker vi bjudit in ska komma och lyssna på hur de anställa upplever läget. 

Han hoppas också att det i förlängningen ska leda till att anställda får vara med och påverka verksamheten. 

– Vi får många samtal till sektionen om hur våra medlemmar känner sig toppridna av arbetsgivarna. Vi sitter som personal på mycket lösningar och vi skulle kunna hitta lösningar tillsammans. 

Demonstrationen hålls lördag 17 februari vid Ristorgstrappan klockan 11-13.