Region Västerbotten är en av de regioner som berörs av Vårdförbundets strejk från och med den 4 juni. Moa Karlsson är arbetsplats-och skyddsombud på öron, näsa, hals-avdelningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Men nu får hon utföra sitt jobb på ett annat ställe.

– Det är väldigt speciellt, dels är det en helt ny avdelning som vi inte känner till sen är det ett helt nytt arbetslag som vi inte heller känner och det har varit lite oklart exakt vem som ska göra vad.

Hon och tio andra undersköterskor berörs tydligt av Vårdförbundets strejk.  Alla sjuksköterskor på avdelningen är uttagna i strejken och man fick stänga helt. Undersköterskor och läkare har fått flytta till två andra avdelningar, neurokirurgiska avdelningen och neurologen dit fem av de svårast sjuka patienterna flyttat.

Är solidariska med sjuksköterskorna

Har ni fått mer att göra?

– Än så länge är det framför allt rörigt. Det är för tidigt att säga hur det blir med arbetsbelastningen. Men vi ska ta emot dem som är väldigt sjuka och behöver mycket omvårdnad. Eftersom vi inte är på rätt plats och inte har all vår utrustning med oss och inga sjuksköterskor så kan det bli stressigt på riktigt, säger Moa Karlsson.

Moa Karlsson undersköterska Norrlands universitetssjukhus
Moa Karlsson, undersköterska på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Hon betonar att de är solidariska med sjuksköterskornas krav, som framför allt handlar om arbetstidsförkortning.

– Vi står bakom våra kollegor till 100 procent. Men stämningen är orolig över hur det ska bli och för våra patienter framför allt.

Tvingas flytta till Lund

Vid Skånes Universitetssjukhus, SUS, har verksamhet stängts ner i Malmö som ett resultat av strejken, bland annat gynekologiavdelningen. Och utan att MBL-förhandla med facket har arbetsgivaren beslutat att berörda undersköterskor får jobba i Lund i stället, två mil bort.

– Det tycker inte våra medlemmar är toppen. Som vi ser på det ska detta MBL-förhandlas, men arbetsgivaren anser inte att det behövs när det är samma förvaltning. Där är vi inte eniga, säger Agneta Persson, huvudskyddsombud för Kommunal på SUS.

Totalt berörs gissningsvis 40-50 medlemmar, säger hon.

Kan Kommunal göra något?

– Vi har kontakt med vår ombudsman och hon med förbundet. Vi får samla in detta och se vilket material som finns och sen får vi se hur vi driver det vidare.

Flyttade undersköterskor även på Karolinska

Även på Nya Karolinska i Region Stockholm har undersköterskor fått byta arbetsplatser. Där är flera sjuksköterskor på operationsavdelningarna uttagna i strejk. Arbetsgivaren har då velat flytta de undersköterskor som skulle ha arbetat med de inställda operationerna, till en annan enhet där det fattas undersköterskor.

– De flesta tycker inte att det är riktigt okej. Våra medlemmar känner att här tar arbetsgivaren chans att flytta på folk för att lösa ett bemanningsproblem. De känner sig kringslängda, säger Kommunals sektionsordförande Catharina Häggbom.

Catharina Häggbom, sektionsordförande för Kommunal på Karolinska universitetssjukhuset.

Kommunal hade en förhandling om detta som slutade i oenighet och undersköterskorna flyttades. Catharina Häggbom tror att fler liknande förhandlingar kommer att komma.

På Nya Karolinska har det även förekommit att Kommunals medlemmar har fått ta övertidspass för att täcka upp för sjuksköterskor, vars övertid är lagd i blockad.

– Man har gjort en bedömning att okej, vi tar in en undersköterska i stället. Det kan bli en hög arbetsbelastning för kvarvarande personal.

Vårdförbundets konflikt har pågått sedan den 25 april och har framför allt berört regionerna men även en del kommuner.

Vårdförbundets strejk

Från och med den 4 juni strejkar cirka 2000 sjuksköterskor i dessa regioner:

  • Stockholm.
  • Västra Götaland
  • Skåne
  • Östergötland
  • Västerbotten 
  • Samt bolagiserade Danderyds sjukhus och Södersjukhuset i Stockholm.

Den 11 juni utökas strejken om ingen lösning nåtts innan dess.