Arbetssituationen för vårdanställda i Kristianstad har varit ansträngd i flera år och tog fart när kommunen införde hälsoscheman och heltid som norm 2017. Sen kom reglerna om 11 timmars dygnsvila.

Ovanpå det fullföljer man nu ändå beslut om att alla nattpass ska vara nio timmar. Personalen protesterar, namninsamlingar finns med över 700 påskrifter. Efter ett möte nyligen med ansvariga chefer beskriver Catarina Källqvist, specialistundersköterska på äldreboendet Lanternan i Åhus, stämningen som uppgiven.

– Det var som att prata med en vägg, vi får inget gensvar. De tror inte på det vi berättar, säger Catarina Källqvist, en av initiativtagarna till protesterna.

Kommer gå över, säger kommunen

Heléna Back är tillförordnad chef för omsorgsförvaltningen i Kristianstad. Hon bekräftar att man haft ett möte och att det finns ett missnöje hos personalen.

– Det är jätteolyckligt för det är klart att vi alla fokuserar på en bra arbetsmiljö. Sen har vi en budget vi måste hålla och ramar och förutsättningar. Så det är en vågskål hela tiden.

Hon tänker att missnöjet ska gå över, säger hon. Att det är jobbigt med förändringar som det här med kortare nattpass och nya dag- och kvällspass anpassade till dygnsviloreglerna.

– Vi har ansvaret för helheten. För att det ska hålla och att vi ska klara oss i många år framöver. Och då är bedömningen att vi behöver titta på alla delar.

Flera säger upp sig, en stor namninsamling har gjorts, varför lyssnar ni inte på personalen?

– Vi försöker fatta så kloka beslut det går, utifrån kundernas behov och våra ekonomiska ramar. Det är en viktig del att vi har medarbetare som vill jobba hos oss men det här kommer landa väl ut så småningom, säger Heléna Back.

Vill kämpa för andra

Just kortningen av nattpassen har påverkat scheman för dag- och kvällspersonal med tidigare morgnar ibland och senare kvällar. Plus att man kan få flera kvällar i rad på grund av reglerna om 11 timmars dygnsvila.

– Det påverkar ju enormt mycket. De som behöver barnomsorg tidiga morgnar. Och vi har inte kollektivtrafik som fungerar med dessa scheman. Det påverkar inte bara natten verkligen. Utan det här påverkar ju alla, säger undersköterskan Catarina Källqvist.

Hon har kollegor som sagt upp sig och söker själv andra jobb men vill samtidigt fortsätta kämpa för det hon kallar ”ett så jäkla roligt jobb”.

– Just nu håller Kristianstad kommun på och underminerar det här jobbet. Men jag fajtar inte bara för min egen skull, utan för alla kollegor och de som kommer efter mig.

Catrin Andersson, undersköterska Kristianstad.
”Det blev för mycket och mina barn blev drabbade”, säger Catrin Andersson som har sagt upp sig.

Catrin sade upp sig

En av dem som både blev sjukskriven och nu har sagt upp sig är undersköterskan Catrin Andersson. Hon har ett barn med särskilda behov och behöver därför ha ett schema som är anpassat efter hennes vardag. Hon vill nu skola om sig till lärare inom fritidsverksamhet.

– Hade det inte varit för de här förändringarna hade jag inte tagit det beslutet. Det blev för mycket och mina barn blev drabbade. Jag bad chefen att förlägga mina kvällar på ett annat sätt. Men det gick inte för då krockade det med andras schemarader, säger Catrin Andersson som jobbar sin sista dag den 25 augusti.

Kommunals sektionsordförande Ellen Sukel delar personalens bild att kommunen väljer att blunda för problemen.

– Vi har skickat in metervis med underlag om hur man mår ute i verksamheterna men man lyssnar inte, säger Ellen Sukel.

Vad ska ni göra, så här kan det väl inte fortsätta?

– Absolut inte. Tillsammans med medlemmarna ska vi organisera oss för att nå största möjliga framgång i frågan. Vi är trötta över att inte bli lyssnade på. Men vi behöver vara smarta i hur vi arbetar framåt.

Ni har kommunicerat till personalen att ni ska agera, vad ska ni göra?

– Jag kan inte säga hur med risk för att avslöja vår strategi, men vi kommer att agera i frågan tillsammans. Personalen behöver hålla ihop så vi kan visa vår kollektiva styrka, säger Ellen Sukel.