När Kommunals ledning blickade framåt på förbundsmötet i Stockholm var ledordet kollektiv. Avtalssekreterare Johan Ingelskog tog som exempel arbetet med det nya löneavtalet för kommuner och regioner, som ska vara klart till nästa år. Där kommer det vara mindre av individuella löner, om Kommunal får bestämma. 

– Vi ska för första gången på 30 år se över hela kollektivavtalet och inriktningen är mer kollektiva lösningar och inte individuella lösningar, sade Johan Ingelskog. 

Samma sak gäller för frågan om arbetstidsförkortning. En arbetstidsförkortning ska ske solidariskt. Kommunal vill inte hamna i en situation där vissa grupper prioriteras framför andra, förklarade Ingelskog. 

Kommunal lovar också att bättre ta hand om de privatanställda medlemmarna i framtiden utan att precisera hur det ska gå till. 

Beslut på förbundsmötet: 

  • Verksamhetsberättelse, årsredovisning och hållbarhetsrapport godkändes med tillägg i verksamhetsberättelsen där ett ombud påpekade att ordet mångfald fallit bort i skrivningarna  om förbundets ändamål. 
  • Rapporten om hur besluten från 2022 års kongress efterlevts godkändes efter ett par frågor från några ombud om hur mångfaldsarbetet bedrivs och hur det går med arbetet för bättre upphandlingar i bussbranschen.  
  • Revisorernas rapporter godkändes och förbundsstyrelsen beviljades ansvarsfrihet. 
  • Budgetprognosen godkändes vilket innebär oförändrad medlemsavgift. Budgetprognosen utgår ifrån att Kommunal har samma medlemsantal i slutet av 2025.  
  • En ny valberedning utsåg för den kommande kongressperioden.  

Förbundsmöte

Årets förbundsmöte hölls i Stockholm den 30 maj. 

188 ombud från hela landet och med olika yrken deltog.  

Ett digitalt extra förbundsmöte hålls i september. Då ska Kommunal välja en ny förbundssekreterare som efterträder Jessica Leiding som nyligen lämnade uppdraget då hon valdes till andre vice ordförande i LO

Förbundsmötet hålls de år då det inte är kongress, som är Kommunals högsta beslutande organ, som tar beslut om vilka frågor facket ska jobba med och som väljer ledningen. Kongress hålls vart tredje år, nästa kongress hålls 2025 i Göteborg.