Under fyra timmar i början av april hade lokalborna i Mörbylånga chansen att träffa pensionärer och yrkesverksamma inom vård och omsorg på en rekryteringsträff på biblioteket. Med på träffen fanns också kände tv-profilen och deltidsölänningen Johan Petersson – mot ett arvode på 15 000 kronor.

Marlene Björkelind, ordförande för Kommunal på Öland, tycker generellt att det är jättebra att kommunen kommer ut och träffar folk för att locka arbetskraft. Men hon är kritisk till kostnaden.

– I mina ögon kan jag tycka att det borde ha varit ett ideellt arbete, att han skulle gjort det för välfärdens skull. Pengarna behövs på andra ställen, säger hon och tillägger:

– Det är väldigt mycket pengar som hade kunnat användas till bättre saker, men idén är ju bra.

En medelålders kvinna med lockigt blont hår och glasögon, iförd en randig skjorta under en grön kavaj i en kontorsmiljö, leende mot kameran.
Marlene Björkelind, Kommunal.

”Som två annonser”

Erica Lirsjö, HR-chef på Mörbylånga kommun, försvarar kostnaden och likställer den med två tidningsannonser.

– Annonskostnader att locka folk, det har kommuner hela tiden. Jag ser väl det här som samma typ av kostnad, säger hon.

Marlene Björkelind är tveksam.

– Det är ju en betydligt större räckvidd med tidningen. Men sedan är det ju så klart alltid bra att vara på plats också.

Enligt Ölandsbladet söker kommunen över 150 personer inför sommaren. Erica Lirsjö uppger att de fick in omkring 20 ansökningar under träffen, men hur många av dessa som kommer att anställas är oklart.

Ingen sommarbonus

– Det är utmanande som alltid att få in personal till sommaren, i år är inget undantag. Då tänkte vi att vi testar att prova ett annat sätt att få in ansökningar, säger hon.

Och metoden kommer de att fortsätta med framöver. Men inte nödvändigtvis genom att ta med en kändis, säger hon.

På många håll i landet erbjuds den fasta personalen bonusar vid flytt av sin semester, men det är inget Mörbylånga erbjuder i år.

– Vi har haft det tidigare men det finns inget sådant beslut aktuellt just nu, säger Erica Lirsjö.