Statsminister Magdalena Andersson (S) har anlitat ett städföretag vid flera tillfällen som saknar kollektivavtal, något som Expressen var först att rapportera om. I samma veva uppdagades det att en städare, som saknar uppehållstillstånd i Sverige, frihetsberövats vid statsministerns bostad.

I flera medier har Magdalena Andersson berättat att hon frågat företaget ifall de har kollektivavtal – och de har svarat ja. Men enligt Lasse Fischer, ombudsman på Kommunal, behöver den som vill vara säker på att ett företag har kollektivavtal göra en egen koll. 

– Det stämmer säkert att man har ställt frågan och fått höra att företaget har kollektivavtal, men det enda säkra sättet för att reda på det är att kontakta oss eller arbetsgivarorganisationerna Almega och Fremia, säger Lasse Fischer. 

Sedan ungefär tre år har Kommunal en tjänst på sin hemsida, Kollkollen, som visar vilka arbetsgivare som har kollektivavtal. Genom att söka på företagets namn får du svaret på frågan inom några sekunder. 

Lågt timpris ett varningstecken

Lasse Fischer tycker att det kan vara extra värt att göra en koll om städföretaget visar vissa särskilda varningstecken. Det är till exempel om priset för städtjänsten är väldigt lågt. En privatperson med rut-avdrag borde reagera om städtjänsten kostar mellan 400 och 500 kronor i timmen, varav kunden betalar mindre än 250 kronor ur egen ficka.

– Du kan också ringa Kommunal på din ort och fråga om priset för städtjänsten låter rimligt. Där kan man få bra hjälp, säger Lasse Fischer.

Jessica Thorén, Kommunal.
Jessica Thorén, Kommunal.

Jessica Thorén jobbar med hushållsnära tjänster på Städarna i Uppsala och är medlemsvärvare inom sektorn åt Kommunal. Hon menar att frågan om kollektivavtal är otroligt viktig.

– Då får personalen lönerna och villkoren som följer med. Det finns en större chans att saker går rätt till och också det här att anställda har rätt att vara i Sverige.

Det händer att hon får frågor om rut-företag innan någon ska anlita dem.

– Men oftast från personer som jag känner eller deras vänner för att de vet att jag är anställd på hushållsnära och är fackligt ombud. De vill veta vilka som är bra och vilka som gör rätt för sig.

Hoppas på mer diskussion

I slutet på veckan börjar en värvningskampanj riktad mot branschen.

– Då ska vi främst försöka få de som arbetar att bli medlemmar. Det här är en bransch där väldigt få är medlemmar så det behövs.

Vad tror du skulle hända med branschen om fler av dem som köper tjänster skulle börja fråga efter kollektivavtal?

– Det betyder jättemycket, vi har lättare att upprätthålla att företag på lokal nivå skriver på kollektivavtal om de som vill anlita företag frågar efter det. Det är konsumentmakt.

Statsministerns värderingar borde ha speglats i att hon har koll på det här.

Jessica Thorén, jobbar med hushållsnära tjänster

Hon hoppas att uppmärksamheten branschen får nu kommer att leda till att det blir mer diskussion kring villkoren och arbetsmarknadskriminaliteten i branschen.

– Statsministerns värderingar borde ha speglats i att hon har koll på det här, men jag hoppas att det inte stannar vid att man går på en kvinnlig politiker utan att vi ser över vilka andra politiker och högt uppsatta som anlitar företag utan kollektivavtal. Oavsett partitillhörighet är det dåligt.