Strejkhotet är över. Medlarnas bud får ja av både Kommunal och SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, samt Sobona. Det nya avtalet innehåller både vissa lösningar på frågan om dygnsvila och frågan om löneprocessen samt ett sista datum för löneutbetalning.

Löneökningarna, som följer det som industrin kom överens om förra våren, blir i genomsnitt 985 kronor, från och med den 1 april. Varje enskild individ garanteras 450 kronor.

När det gäller dygnsvilan har SKR gått Kommunal till mötes när det gäller LSS-verksamhet där det i fortsättningen ska räcka med en lokal mbl-förhandling för att ha scheman med dygnspass.

För räddningstjänsten hade Kommunal ett yrkande på att ta bort dispenskravet helt.

– Jag beklagar att vi inte fick igenom det yrkandet. Men däremot en förbättring. Det handlar om att när man har fått en dispens beviljad så kan man efter det årligen göra ett lokalt förfarande, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

I förhandlingarna har Kommunal, förutom dygnsvilan, också drivit att lönen ska betalas ut i tid. Resultatet är att minst 450 kronor betalas ut i individgaranti, om inget annat avtalas lokalt, senast den 30 juni. 

Fokusera på en röd "strejk!" skylt, med out-of-fokus arbetare som pratar i bakgrunden nära en byggnad.

Strejkvarsel 2024

Därför vill Kommunal strejka

Analys

Slopas dispens för dygnspass?

SVAR: Ja och nja. Inom LSS slopas kravet på dispens. I fortsättningen kan man arbeta dygnspass efter en lokal mbl-förhandling, precis som inom personlig assistans.

Även om Kommunal inte fick igenom att dispenskravet skulle slopas för räddningstjänsten så anser Malin Ragnegård att de nya reglerna är enklare. De som fått sin dispens beviljad av arbetstidsnämnden ska efter ett år kunna göra en lokal bedömning och skicka in till nämnden att de vill fortsätta.

– Det blir mer hållbart, man kan planera mer långsiktigt. Vi hade önskat att komma länge men vi släpper inte den här frågan. Det var så långt vi kom den här gången. Vi upplever att det finns förenklingar och förbättringar i det som ligger i medlarnas bud, säger Malin Ragnegård.

Enligt SKR gäller de nya reglerna från och med nu och inte de dispensansökningar som redan är beviljade. De räddningstjänsterna måste söka dispens på nytt.

Betyder det här att fler kan jobba dygnspass nu?

– Ja, jag förväntar mig det, säger Malin Ragnegård.

Nytt är också att arbetstidsnämnden ska kunna motivera varför den avslår ansökningar. Malin Ragnegård tror att det blir enklare att göra en ny ansökan.

Finns det ett sista datum för utbetalning av nya lönen?

SVAR: Ja, till viss del. Senast den 30 juni ska minst 450 kronor betalas ut i individgaranti om inget annat avtalas lokalt. 

Därmed hoppas Kommunal att hela löneökningen betalas ut då.

– Det är väldigt stort, det är väldigt länge sedan vi hade en individgaranti och att vi nu fick till det har varit en del i lösningen för att komma åt det här otyget med de sena löneutbetalningarna, säger Malin Ragnegård.

Vilka löneökningar blir det?

SVAR: Lönerna höjs den 1 april med i snitt 985 kronor för den som arbetar heltid. Det motsvarar 3,3 procent, något som är nivån på årets löneökningar enligt märket som fack och arbetsgivare kom överens om i fjolårets förhandlingar då ett tvåårigt avtal för industrin träffades.

450 kronor är en så kallad individgaranti, varje enskild individ garanteras beloppet. Resten av löneökningarna ska förhandlas lokalt. Individuell lön gäller.

Hur har det gått med arbetstidsförkortning?

SVAR: Än så länge är det oklart. Kommunal och arbetsgivarna är överens om att se över arbetstidsreglerna i kommun- och regionsektorn i syfte att identifiera vad som behöver göras ur ett långsiktigt perspektiv, skriver Kommunal.

Kommunal har ju krävt ett helt nytt löneavtal, vad händer där?

SVAR: Löneavtalet ska ses över under kommande år. Syftet är att ett nytt löneavtal ska ha en tydligare koppling mellan lön och arbetsuppgifter, erfarenhet, utbildning och yrkesskicklighet. Här ingår kravet på att lönesamtalet ska dokumenteras skriftligt. 

Vad innehåller avtalet mer?

SVAR: Bland annat höjs lägstalönerna till 22 500 kronor för den som fyllt 19 år och till 24 950 kronor för den med yrkesförberedande gymnasieutbildning. Ersättningar höjs med 3,3 procent. Storhelgstillägget för brandmän ändras så att det följer avtalet för övriga gällande vilka timmar som omfattas av tillägget.

Vad säger arbetsgivarna?

SVAR: SKR är framför allt glada över att det inte blev någon strejk.

– Jag är väldigt glad över att vi har träffat ett avtal och avvärjt en konflikt. Vi har fått en bra helhetslösning där vi tar grepp om flera stora frågor som vi behöver titta närmare på, säger SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg. 

Det hon syftar på är översynen av löneavtalet och frågorna om arbetstider.