Tackar parterna ja till budet kan det redan i eftermiddag finnas ett nytt avtal för omkring 540 000 anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag med Sobona-avtal. Tackar någon av parterna nej kan det bli strejk för cirka 5 000 medlemmar i Kommunal från och med i morgon bitti klockan 07.00.

Kvinna i svart klädsel sitter på en stor röd soffa i en modern kontorsmiljö och tittar direkt i kameran.

Strejkvarsel 2024

Strejken i kommuner och regioner avblåst

Avtal

Efter en veckas medlingsförhandlingar har medlarna Erland Olauson och Anders Lindström lyckats få fram ett slutbud. Det bekräftar Erland Olauson för Kommunalarbetaren.

– De ska svara klockan 16.00, säger han.

Konflikten handlar i huvudsak om två saker, ett sista datum för när nya löner ska betalas ut och att Kommunal vill slopa dispensreglerna för undantag från dygnsvila.

Uppdatering: Strejken är avblåst.

Vad handlar konflikten om?

1.Kommunal kräver ett sista datum för när nya löner ska betalas ut. 

2.Kommunal kräver att dispensreglerna för dygnsvila slopas. 

  • Det är framför allt de två frågorna som Kommunal vill ha med i ett nytt avtal där arbetsgivarna, Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona, inte har levererat någon lösning, enligt facket. 
  • Konflikten handlar inte om lönenivåer. Där finns ett så kallat märke att rätta sig efter, de löneökningar som redan är uppgjorda inom industrin. Det betyder löneökningar med i genomsnitt 3,3 procent, som Kommunal vill göra om till ett krontal. 
  • I fjol fick många vänta i flera månader efter att löneförhandlingarna var klara innan nya lönen betalades ut. I ett 50-tal kommuner dröjde det ett halvår eller mer. 
  • I stället för att en arbetstidsnämnd i Stockholm ska bestämma om räddningstjänst, och LSS-verksamhet ute i landet ska kunna fortsätta med dygnspass, ska arbetsgivare och fack på varje ort avgöra det, vill Kommunal. Här har framför allt många brandmän protesterat högljutt mot dispensreglerna. 
  • • Förhandlingar har pågått i flera månader, första veckan i april tackade Kommunal nej till arbetsgivarnas slutbud. Och den 8 april varslade Kommunal om strejk på ett stort antal orter runt om i landet för diverse yrkesgrupper. Framför allt rör det sig om köks- och måltidspersonal, vaktmästare, lokalvårdare, badhuspersonal, steriltekniker, tvätteripersonal och transportörer men även ett mindre antal undersköterskor och vårdbiträden.   
  •  Medlingsförhandlingar har pågått i en vecka.