”Ge er inte Kommunal – släpp inte kraven om dygnsvilan!”
Livsviktiga branscher för samhället – ambulans, brandkår, personlig assistans och grupp- och stödbostäder – riskerar att dräneras på personal eftersom reglerna om dygnsvila försvårar våra liv. Vi ställer inte upp på nya dygnsvilan, skriver Martin Axhusen.
Sedan en tid tillbaka gäller nya regler kring så kallad dygnsvila och veckovila för anställda inom räddningstjänst (ambulans och brandkår) och LSS (gruppbostäder, servicebostäder, personlig assistans).
För många av de tiotusentals personer som jobbar inom dessa branscher har livspusslet plötsligt blivit mycket svårare att lösa.
De tidigare reglerna tillät att vi jobbade längre pass, vilket lät oss vara lediga under andra perioder. Att jobba så här är inte för alla, men många inom dessa områden gillar att ha det så för att det faktiskt underlättar i vardagen på många sätt.
Mamma eller pappa kanske är borta ett helt dygn ibland, men kan i stället vara mer närvarande vid andra tillfällen då man är ledig flera dagar i sträck.
Med de nya reglerna får vi inte längre jobba så, utan de längsta arbetspassen är 20 timmar långa. Det innebär rent konkret fler pass och fler arbetsdagar eftersom arbetstiden sprids ut. Plötsligt har balansen mellan jobb och familjeliv rubbats och förändrats till det sämre.
Helger, kvällar, nätter
I det tidigare systemet fanns större flexibilitet och till exempel goda möjligheter att byta pass inom arbetsgruppen om det var så att man ville vara med på ett släktkalas en lördag (ja, vi jobbar på helger), gärna ville se en konsert en tisdagskväll (ja, vi jobbar på kvällar) eller hade svårt att fixa barnvakt någon natt (ja, många av oss jobbar på natten).
Nu är det mycket svårare att lösa liknande problem vilket påverkar våra liv negativt.
Att jobba fler pass och fler dagar gör också att tiden till vila och återhämtning blir mindre, vilket kan vara direkt förödande i en tid då stressrelaterade sjukdomar är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning.
Personalflykt på grund av nya regler
Många inom LSS-sektorn har också andra inkomstkällor vid sidan om arbetet i vården och är till exempel verksamma inom kulturen som artister eller konstnärer – även detta blir nu svårare att kombinera.
Ett annat konkret resultat är att det blir svårare för personal att utbilda och fortbilda sig, eftersom de extra timmarna som en utbildning innebär inte går att få ihop med det nya regelverket.
Ge er inte Kommunal, släpp inte kraven!
Allt sammantaget gör detta tyvärr att dessa livsviktiga branscher riskerar att dräneras på personal som inte har möjlighet att ställa upp på de nya villkoren. Vi ser redan personalflykt inom räddningstjänsten i olika delar av landet och risken är att utvecklingen fortsätter i takt med att fler och fler inser hur mycket förändringarna påverkar deras vardagsliv. Var det verkligen så här det var tänkt att bli?
Förhandlingarna mellan Kommunal och Sveriges kommuner och regioner har precis avbrutits och Kommunal har varslat om strejk. Dispenser för reglerna om dygnsvila för verksamheter som kräver det sägs vara en av frågorna där de inte kommer överens.
Ge er inte Kommunal, släpp inte kraven!