När flera kommuner måste spara in hamnar den pedagogiska måltiden i förskolan i skottgluggen. I östgötska Boxholm har det politiska styret bestämt att förskolepersonalen ska betala ur egen ficka – för att lära barnen att äta mat och få en ökad matlust.  

För till skillnad från en vanlig lunch sker den pedagogiska måltiden på betald arbetstid. Barnskötaren Åsa Holm i Boxholm brukar till exempel hjälpa barn att vilja äta upp maten på tallriken, gå på toaletten eller ta hand om barn som nyser över bordet.  

Nu måste hon betala 20 kronor för varje tillfälle hon vill äta med barnen. Det motsvarar ungefär 400 kronor i månaden för någon som jobbar heltid.  

En vit mikrovågsugn på golvet.
Åsa Holm behöver värma sin mat i mikron på golvet.

– Så fort det är något är det vi på golvet som man sparar in på. Det är så tråkigt när det bara blir försämringar och man tar bort sådant som vi kämpat för att få igenom, säger Åsa Holm, även huvudskyddsombud på Kommunal lokalt.  

Beslut om att införa avgift

Det var bara ungefär fyra år sedan som kommunen bestämde att personalen skulle få äta kostnadsfritt. Dels var det för att gynna barnens måltidspedagogik, dels som en förmån för medarbetare.  

Men i mitten av februari i år fattade ett enigt kommunfullmäktige beslut om att införa en avgift.  

Nu tar Åsa Holm och kollegorna med sig egna matlådor till jobbet. Den som har med sig matlåda kan äta tillsammans med eleverna, som äter en annan rätt, eller på personalens rast, som ibland är omkring kvart över tio.  

Åsa Holm som sitter vid ett bord med en kopp kaffe.
Åsa Holm med sin matlåda.

Resultatet är att vissa anställda sitter med ett glas vatten vid den pedagogiska måltiden. Andra, som vill äta matlådan med barnen, behöver rusa ner en våning för att värma maten i de mikrovågsugnar som arbetsgivaren har köpt in.  

I dagsläget saknas det bord till alla mikrovågsugnar, därför står den ena på golvet. Ansvaret att lösa problemet har lagts på personalen, menar Åsa Holm.  

Råvarupriser och inflation spelar in

– Det har blivit ett väldans spring bland oss pedagoger som inte fanns förut. Om jag sitter vid ett bord ensam med fem barn, och behöver hämta min matlåda i mikron, måste jag be en kollega att hålla koll fastän de redan har sina egna bord att ta hand om, säger Åsa Holm. 

Ibland händer det att barnen vill äta samma mat som personalen har tagit med sig. Då behöver Åsa Holm förklara varför hon får äta till exempel spaghetti med köttbullar.  

– Det känns missvisande för barnen, för vi kan inte heller prata om hur deras mat smakar, säger hon.  

Men att den pedagogiska måltiden har en prislapp för personalen är långt ifrån unikt för Boxholm. I Bjurholms kommun börjar man också ta betalt för pedagogiska måltider för att spara pengar.  

När råvarupriserna stiger, och inflationen fortsätter, är det flera kommuner som dessutom höjer avgiften. 

Ett exempel är Halmstad. 2024 har priset för en pedagogisk lunch i förskolan ändrats från 15 till 26 kronor per måltid. Det är första gången kostnaden ändrats sedan 2017.  

En kommun som valt att gå åt andra hållet är Huddinge. Sedan årsskiftet är det gratis för förskolepersonalen att äta pedagogisk lunch. En förhoppning är att det ska förbättra arbetsmiljön både för personal och elever, enligt kommunen.

Kommer att spara 700 000 kronor

I Boxholm är Claes Sjökvist (S) ordförande i kommunstyrelsen. Han tycker att det är naturligt att de pedagogiska måltiderna kostar när kommunen har ett underskott, och alla verksamheter behöver se över sina kostnader.  

Totalt räknar man med att spara 700 000 kronor genom att ta betalt för pedagogisk lunch. Det motsvarar ungefär en heltidstjänst, tillägger Claes Sjökvist.  

– Vi har resonerat att 20 kronor för en lunch är väldigt billigt. Vi tycker inte att det borde vara några problem att betala 20 kronor. Man får väl äta i kapp på rasten om man inte kan äta under den pedagogiska måltiden, säger han.  

Men Åsa Holm håller inte med om det. Nu pratar hon och andra fackliga företrädare på Kommunal och Sveriges lärare om hur de kan driva frågan vidare.  

– Om du sitter på en lunchrestaurang och äter dagens lunch händer det inte att barn behöver gå på toaletten, pillar i maten eller nyser rakt ut över bordet. Det är inte alls en vanlig lunch, säger Åsa Holm och tillägger:  

– Den som känner avundsjuka är välkommen att besöka oss och se hur det fungerar.  

Så ser det ut i andra kommuner

Bjurholm: 

2024 har kommunen börjat ta betalt för pedagogisk måltid i förskolan och skolan. Orsaken är att man vill få budget i balans. I förskolan kostar det 24 kronor per portion och i skolan 30 kronor. Beslutet har mbl-förhandlats och det kan bli aktuellt med schemaförändringar.  

Falkenberg:  

2024 har kostnaden stigit för de som jobbar i förskolan och skolan. Orsaken är framför allt ökade livsmedelskostnader, men även inflationen och sämre tillgång till råvaror. Priset har gått från 29 till 32 kronor per måltid.  

”Genom åren har det blivit allt fler som tar med sig egen mat. För de barn som har svårt att äta finns det ett stort värde i att kunna prata om vad maten smakar. Det blir också vanligare med barn som behöver matstöd eller inte äter allting, vilket gör det ännu mer aktuellt”, säger Anna Johansson, barnskötare och facklig företrädare på Kommunal.  

Halmstad: 

Sedan 2017 har priset för pedagogiska måltider i förskola, skola och fritidshem varit oförändrade – fram tills i augusti 2023. Då beslutade kommunen att höja priserna, varav kostnaden för pedagogisk måltid i förskola gick från 15 till 26 kronor. Orsaken är höjda inköpspriser och att man vill hålla sig inom budget för kostavdrag.  

Värnamo: 

Här har priset för personalen i förskolan stigit från 37 till 43 kronor i år.  

Vetlanda: 

Den pedagogiska måltiden i förskolan, som i dag kostar 39 kronor per lunch, diskuterades under kommunfullmäktige i januari i år. Socialdemokraterna föreslog att måltiden skulle bli kostnadsfri för förskolepedagoger, men motionen avslogs. Bland annat eftersom det skulle innebära en stigande råvarukostnad på cirka 165 000 kronor.  

Huddinge:

Sedan årsskiftet är det kostnadsfritt för förskolepersonal i de kommunala förskolorna att äta pedagogisk måltid. En förhoppning är att det ska leda till en bättre arbetsmiljö både för personalen och barnen. De ekonomiska konsekvenserna bedöms vara låga och en annan förhoppning är att matsvinnet ska minska på förskolorna, enligt ett tjänsteutlåtande.

Norrtälje:

Har infört gratis pedagogisk lunch i grundskolan. Det gjordes redan i augusti 2023, då många anställda inte ville äta pedagogisk måltid. Det fick konsekvenser på bemanningen under lunchtid. Barn-och skolnämnden har fått en ramökning på 1,1 miljoner kronor för att satsa på skolmaten och för att kunna införa pedagogisk lunch för grundskolepersonalen.