När Hudiksvalls kommun ska spara säger man att orsaken till att personal sägs upp beror på att barnkullarna blir mindre. 

Lärarassistenten och huvudskyddsombudet Kim Aspvret brinner för det fackliga arbetet och för att personalen ska må bra. Att det skulle vara arbetsbrist har han ingen förståelse för. Han menar att redan innan varslen gick personalen på knäna eftersom de var för få. Minskade barnkullar är inget de märker av.  

Kim Aspvret blev själv omplacerad till en annan skola i kommunen. Han trivs bra på den nya arbetsplatsen, men många är ledsna för att ha blivit av med jobbet eller omplacerats.

– De som drabbas hårdast är barnen som tror att de har trygga vuxna omkring sig. Det är ett enormt svek när tryggheten försvinner, säger Kim Aspvret. 

Pressat redan i höstas

Anställda tyckte redan innan varslen att det var pressat. I höstas gjordes en anmälan till Arbetsmiljöverket. Där pågår utredningen fortfarande. 

Kommunal lokalt är emot att personal varslas och ser riskerna med högre arbetsbelastning. 
Enligt Anette Pärlehag på sektionen känner många drabbade medlemmar stor oro. Flera har hört av sig och är bekymrade över sina elever och de kollegor som jobbar kvar. 

För de som är kvar handlar det nu om att hantera en ännu större arbetsbelastning.

– Arbetsglädjen är helt borta och egentligen orkar man inte. Men man måste betala sina räkningar så man går till jobbet ändå, säger Kim Aspvret.

Det är inte bara i Hudiksvalls kommun det sker besparingar. Kommunalarbetaren har tidigare visat att flera stora kommuner skär ner på skola och det är då ofta just Kommunals yrkesgrupper med osäkra anställningar som omplaceras eller inte får fortsätta.