Spelar det roll var du är född, ser ut och vilket namn du har? Svaret på den frågan är JA! Det finns en etnisk diskriminering i Sverige.

Kommunal tog nyligen fram en rapport ”Var kommer du ifrån? Egentligen?”. Den visar att etnisk bakgrund är orsak till var femte person som utsätts för hat och hot på jobbet.

Bland Kommunals medlemmar i som är födda i Afrika är sannolikheten 300 procent högre att vara visstidsanställd än bland de som är födda i Sverige eller i Norden.

Högre risk för utsatthet

Under de senaste tre åren har negativa attityder mot människor med utländsk bakgrund förstärkts i samhället. Rapporten visar också att risken att bli utsatt av en anhörig till brukare, barn eller elev är 40 procent högre bland utlandsfödda medlemmar.

Varför har det blivit så här? Vill vi leva i ett samhälle som inte är byggt på allas människor lika värde?

Vi är oroliga över att vi inte kommit längre med frågor om diskriminering i arbetslivet. Frågan är så lätt att prioritera bort, lägga åt sidan och negligera.

Vi måste börja på arbetsplatserna. Vi kan inte acceptera taskiga jargonger och attityder. Arbetsgivaren har en lagstadgad skyldighet att motverka diskriminering och främja rättigheter och möjligheter. Arbetet med aktiva åtgärder kan inte bli en pappersprodukt som görs en gång per år och sedan aldrig följs upp. 

Måste prioriteras av Kommunal

Vi i Kommunal Skånes mångfald & jämställdhetsgrupp är oroliga över att vi inte kommit längre med frågor om diskriminering i arbetslivet. Frågan är så lätt att prioritera bort, lägga åt sidan och negligera.

Trots att vi är aktiva och arbetar både med förbundets handlingsplan för mångfald och har gjort en egen verktygslåda, som ger tips och råd hur man kan arbeta ute i sektionerna och på arbetsplatserna, så är det som att vi kör fast.

Vi anser, precis som det står i rapporten, att frågan om etnicitet kopplad till diskriminering ska vara en högt prioriterad fråga för Kommunal.

Dags att ta arbetet på allvar

Om vi inte erkänner hudfärg och härkomst som faktorer som påverkar människors liv och yrkesliv kommer debatten för alltid att handla om tyckande och magkänsla.

Nu är det dags att påbörja arbetet på allvar!  Och vi måste börja inifrån. Kommunal behöver arbeta för att fler anställda, tjänstemän och ombudsmän representerar den mångfald som vi säger oss förespråka.

Kommunal behöver arbeta för att fler förtroendevalda på alla nivåer representerar den mångfald som finns i samhället. Och frågan om mångfald måste högt upp på dagordningen i Kommunal – på riktigt.

Annelie Fritzon
Emma Wennerholm
Abbes Remache
Christoffer Stjärneblad

Kommunal Skånes mångfald & jämställdhetsgrupp