Olivia Aaröe är ensam om vårdnaden av sjuåriga sonen Albert eftersom hans pappa bor utomlands. Hon har arbetat extra som undersköterska på helger och under sommarlov samtidigt som hon studerat till sjuksköterska, vilket betyder jobb tidiga mornar, sena kvällar och helgarbete. 

– För att kunna jobba inom sjukvården behöver jag hjälp nästan varje dag. Nattis hade blivit mindre tryggt för min son så då hade jag nog försökt hitta dagjobb. Det här gör jättestor skillnad och när jag hörde talas om det tänkte jag att det var för bra för att vara sant, säger Olivia Aaröe.

Korta utbildningar

Just nu heter Alberts barnvakt Cecilia Åhnberg. Hon sökte extrajobb på Nanny.nu i höstas när hon pluggade på Komvux. Hon hade med sig erfarenhet av att ha arbetat med barn, som kolloledare i USA och resurs i skolan. 

– Jag tror att det var en av anledningarna till att de anställde mig ganska snabbt, plus att jag var 20 år.

I samband med att hon skulle starta sitt uppdrag fick hon gå två korta utbildningar. En HLR-kurs på två-tre timmar och en onlinekurs med grundläggande kunskaper om barn som tog henne en halvtimme att göra.

– Sedan dröjde det ganska länge innan jag matchade med en familj. Det är lite surt där i början eftersom man inte får betalt förrän man börjar jobba och det kan vara en ganska lång tid som man lever i konstant osäkerhet.

En äldre person som läser ur en bok för en bebis.

Här betalar kommunen miljoner för att släktingar ska vara barnvakt

Nyheter

”Lönen är okej”

Cecilia Åhnberg är timanställd och hennes timlön ligger på 159 kronor. Hon har ingen direkt kontakt med Nanny.nu mer än något mejl och att hon på sajten fyller i timmarna hon arbetat. När hon ska arbeta får hon veta via sms.

– Lönen är helt okej, kanske inte den bästa men som arbetsmarknaden ser ut i dag får man ta det man får. Nu ska jag börja jobba som ledsagare också. Där är lönen egentligen ännu sämre, men jag tror att jag får bättre ob. 

Anlitat mormor och en vän

Azreen Ali har till skillnad från Olivia anlitat både anhöriga och bekanta som barnvakt. Hon själv är barnskötare och arbetar extra inom äldreomsorgen medan hon pluggar till förskollärare. Eftersom hon har ensam vårdnad om två sjuåriga tvillingpojkar har hon haft barnomsorg i hemmet sedan hon började studera år 2020. Först anställdes barnens mormor och senare en vän till henne som hon bodde inneboende hos.

– Det har underlättat jättemycket. Det är klart att min mamma har velat ställa upp för oss oavsett, men ska jag lägga beslag på alla hennes helger? 

Azreen Ali och hennes barn tar en selfie framför en nöjespark.
Azreen Ali.

Hur har det fungerat?

– Jag har jobbat nattpass inom äldreomsorgen. Då har jag kunnat säga god natt och lägga barnen innan jag går till jobbet och sedan kommit hem samtidigt som de vaknar, och kan då skicka i väg dem till skolan. De märker nästan inte att jag är borta.

Nu har Azreen Ali precis fått en bebis men planerar att börja jobba extra igen:

– Jag ska börja jobba obekväm tid de helger min bebis är hos sin pappa. Jag har ansökt om ob-barnomsorg i hemmet igen men inte fått det beviljat ännu, och där har jag en annan vän till mig i åtanke.