Undersköterskan Therese Andersson hade precis börjat på sitt nya jobb, en fast tjänst på ett LSS-boende i Ystad när beslutet kom i hemkommunen Sjöbo, att man inte längre kunde erbjuda barnomsorg efter klockan 22.00 på kvällen, av besparingsskäl.

– Jag fick börja mitt arbete med att säga upp mig. Jag har inget nätverk som jag kan använda, min sambo jobbar nätter. Jag hade kvällspass till 22 i Ystad så jag har minst 25 minuters körtid också. Det fanns inte heller någon möjlighet att ändra om i mitt schema, säger Therese Andersson.

Minette Månsson jobbade som vårdbiträde på ett äldreboende och har även hon tvingats säga upp sig när anpassningen av dygnsviloreglerna trädde i kraft nyligen. Det ledde till att hennes kvällspass förlängdes till 22.00, samma tid som OB-förskolans nya stängningstid från och med oktober. Men hon har redan lyckats få ett nytt jobb.

– Min gamla chef hörde av sig från jobbet jag hade när jag blev gravid och sade att hon hade ett vikariat på ett och ett halvt år. Det är fyra dygn i månaden med natt och resten dagtid så det är lite lättare att lösa än kvällspassen till 22.00, säger Minette Månsson.

”Ska folk inte kunna ha barn?”

När nattiset var öppet och innan avtalet om dygnsvila hade förändrats hände det att dottern Vanessa fick sova på förskolan, när hon hade ryggpass och slutade 21.30 för att gå på 07.00 nästa morgon. 

Barn på förskola (genrebild).

Så säger lagen om när barn får vara i förskolan

KA reder ut

De är båda mycket kritiska till Sjöbo kommuns beslut och har synts mycket i lokala medier och i demonstrationer för att förmå kommunen att ändra sig. 

– Att spara in pengar genom att inte kunna erbjuda barnomsorg och samtidigt skriker de efter folk att anställa i flera olika yrken. Jag förstår inte hur det går ihop. Ska folk inte kunna ha familj och barn bara för att de jobbar inom till exempel vård och omsorg? säger Therese Andersson.

Familjenämndens ordförande i Sjöbo, Susan Melsen (M), säger till KA att hon inte har tid att låta sig intervjuas. 

– Vad vi än väljer att lägga ner är det smärtsamt, har hon tidigare sagt till Ystads Allehanda.

Fler kommuner lägger ner

Det är inte bara i Sjöbo nattis ryker när kommunerna behöver spara på skolor och förskolor. Laholm i Halland, Tranemo i Västergötland och småländska Västervik har nyligen fattat samma beslut, även om man i Västervik säger att det bara är tillfälligt. Även i Salem, utanför Stockholm och i värmländska Filipstad hänger nattis på fallrepet. Där nämner förvaltningschefen Sten-Åke Eriksson en viktig anledning till att just nattis får stryka på foten när kommunerna behöver spara.

– Det är den enda verksamheten som vi har kvar i barn- och utbildningsförvaltningen som inte är lagstyrd, alltså som inte är obligatorisk, säger han till Filipstads Tidning.