Varför ska jag söka omställningsstudiestöd?

  1. Om du beviljas stödet får du rätt att studera med 80 procent av din lön.
  2. Det är inte ett lån till skillnad från studielånet – du behöver inte betala tillbaka pengarna du får under utbildningen.
  3. Omställningsstudiestödet är pensionsgrundande.

Vem kan söka?

  1. Du som är mellan 27 år och 64 år.
  2. Du har arbetat 8 av de senaste 14 åren.
  3. Du har arbetat under 12 av de senaste 24 månaderna.

När kan du söka?

  1. Det finns två sökperioder varje år som börjar 1 april och 1 oktober.
  2. Du ska söka terminen innan du tänker påbörja din utbildning. Du behöver inte blivit antagen ännu
  3. Om du ska studera både höst och vår är det bra att ansöka om båda terminerna samtidigt.

Så ökar du dina chanser att få omställningsstudiestöd

  1. Var redo att söka när klockan slår 00.00 den dag sökperioden börjar. Det är först till kvarn som gäller. Väntar du några dagar eller veckor är det många tusen framför dig i kön till handläggarna, som hanterar ansökningarna i den ordning som de skickats in.
  2. Förbered dina handlingar i god tid innan 1 april så att du inte saknar något när du sitter ska söka. Hör också av dig till CSN och kontrollera så att din kurs omfattas av stödet, att du har rätt ålder och att ansökan gäller rätt sökperiod. Enligt CSN är det också många som glömmer att skriva under – gör inte det.
  3. Läs på om läget på arbetsmarknaden för yrket du vill studera till. Utbildningen ska stärka din ställning på arbetsmarknad.

Hjälp att vässa din ansökan – gratis

  1. Ta hjälp av en karriär- och studierådgivare på din omställningsorganisation. Det är gratis och de kan ge dig tips om vilka utbildningar som just du har störst chans att få. De kan också skriva ett intyg till CSN om hur utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden. 
  2. Vet du inte vilken omställningsorganisation din arbetsplats hör till? Ta kontakt med Kommunal eller det fack du är medlem i – de vet. Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal kan du få stöd av Kammarkollegiets offentliga omställningsorganisation.
  3. Varför är det viktigt att veta vilken omställningsorganisation jag tillhör? De hjälper dig gratis att göra en bra ansökan även om du är vikarie. De kan också skriva ett intyg till din ansökan om varför du behöver utbildningen du söker som CSN tar hänsyn till när de tar sitt beslut. De har egna pengar till utbildning om du inte beviljas omställningsstödet CSN.

Nyttiga länkar

På CSN:s webb kan du pröva om du har rätt till stödet och få svar på många frågor. https://www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/omstallningsstudiestod/sa-ansoker-du.html

Hos skolverket kan du se vad det finns för utbildningar för vuxna och när de startar https://utbildningsguiden.skolverket.se/utbildning-for-vuxna/hitta-utbildningar-for-vuxna

Här beräknar Försäkringskassan din inkomst till ansökan. https://www.forsakringskassan.se/privatperson/studerande/studera-med-omstallningsstudiestod

Källor: CSN, Omställningsfonden, Kommunal