Stödassistenten Johanna Flack är stridbar och välkänd i hela Varbergs kommun för sitt engagemang i det lokala Undersköterskeupproret som hon startade som en proteströrelse. Hon får ut politikerna att svara på frågor och vårdpersonalen till manifestationer och demonstrationer. 

”Ville skrämma mig”

Men dagarna efter en sådan manifestation, som fått stort utrymme i lokala tidningar och tv, hittade hon ett mejl i sin inkorg där hon kallades till samtal med avdelningschef och HR. De menar att hon använt sociala medier under sin arbetstid och skriver att de överväger att ge henne en skriftlig varning. 

– Det är inte okej att man som arbetsgivare anklagar och trycker ner sin personal för att få dem tysta. Jag tror att de kallade in mig för att skrämma mig, säger Johanna Flack.

Vill inte visa ”bevisen”

På mötet där hon har med sig ordförande och vice ordförande från sin sektion i Kommunal menar avdelningschefen Johnny Telkkonen att Johanna använt sociala medier under arbetstid och att de har bevis för detta. De vill däremot inte dela med sig av bevisen.

Johanna Flack arbetar som stödassistent inom daglig verksamhet och jobbar dagtid måndag till fredag. Hon har 30 minuters rast.

– Jag brukar dela upp min rast på tre tiominutersraster när det fungerar bra för verksamheten. Jag är rökare så det passar mig bra, och om jag då skriver något i en privat och sluten Facebookgrupp för Undersköterskeupproret har jag rätt att göra det.

Kränkande särbehandling

Sedan följde ett nytt ”korrigeringssamtal” med syfte att upprätta en handlingsplan.

– Jag vägrade skriva på. Jag tog inte ens emot handlingsplanen. I så fall kräver jag att se bevisen först. Det hela slutade med att personalchefen lade locket på. Därefter har jag anmält avdelningschefen för kränkande särbehandling, säger Johanna Flack.

Varberg utredde sig själv

Utredningen om kränkande särbehandling gjordes internt, och i förra veckan fick Johanna Flack besked om att kommunens egen utredare kommit fram till att kommunen inte begått något fel.

Kommunal tittar nu på hur de kan driva frågan vidare.

– Vi vill att det granskas externt. Att arbetsgivaren pekar ut någon enstaka i en kommun där det arbetar 5 000 personer är förstås ingen slump. Man har heller inte agerat som man brukar, hade det varit en vanlig personal hade en enhetschef tagit tag i frågan och så hade det lösts där. Det här har varit väldigt märkligt, med avdelningschefen som själv har drivit på, säger Ing-Marie Åkesson.

Kräver extern utredning

Johanna Flack och Kommunal kommer att gå vidare med den kränkande särbehandlingen och begära en extern utredning.

Avdelningschef Johnny Telkkonen meddelar att han inte uttalar sig om enskilda ärenden och hänvisar till HR-chefen inom socialförvaltningen, Ulrika Dahlén. Hon vill inte heller kommentera något ”kopplat till ärendet” mer än att kommunens rutiner vid utredningar av kränkande särbehandling är intern utredning i första hand. Hon vet inte heller om det hänt tidigare att någon anställd kallats till samtal av liknande anledning.