Fredrik Vallgren.

– Jag såg Facebook som en del av min privata sfär. Jag hade försökt prata med mina chefer i flera månader men de ville inte lyssna, så då vände jag mig till mina vänner, säger undersköterskan Fredrik Vallgren.

Det var en omorganisation på gång i Karlskrona kommun. Alla korttidsboenden skulle läggas ned och personalen placeras ut i andra verksamheter. Vikarierna fick ta de platser som blev över och Fredrik Vallgren, som tidigare haft heltid inne i stan, fick ett 75-procentsvikariat långt utanför Karlskrona med erbjudande att arbeta resterande tid som timvikarie.

– Jag blev jätteledsen och skrev av mig på Facebook. Jag skrev inga namn och inga påhopp utan mer att jag tyckte att de saknade brist på empati när man kunde få en tjänst så långt borta. Helt enkelt mina tankar om vad jag tyckte om mitt nya schema, säger han.

Fredrik Vallgrens Facebooksida är låst och kan bara läsas av dem han är vän med.

Först hände ingenting. Eller snarare: en chef sade till Fredrik att det hade löst sig, att han kunde få ett heltidsvikariat inne i Karlskrona och att de skulle höras igen dagen därpå. Men bara några timmar senare ringde samma chef upp Fredrik på nytt:

– Hon sade att någon hade gett henne information om vad jag hade skrivit på min Facebooksida. Att någon hade skrivit ut det och gett till henne och på grund av detta hade de haft ett akutmöte och beslutat att jag inte skulle få heltidsvikariatet. Alltså samma tjänst som jag blivit lovad tidigare den dagen. Nu var det 75 procent som gällde.

Fredriks chef försökte ta reda på mer vad han hade skrivit och ville ha förtydliganden till saker i hans inlägg. Vem var det som saknade empati, var det hon?

– Jag ville inte svara. Hon sammanblandade sin chefsroll med sin privata roll och hon läste hela inlägget för mig från papperet. Det kändes fruktansvärt obehagligt. Jag var helt tom i huvudet. Kan jag inte lita på någon? Måste jag radera hela mitt Facebookkonto nu?

Men hans förtvivlan tog inte överhand. Han blev också arg över hur cheferna i kommunen agerat.

– Jag gick ut i lokaltidningen dagen efter. Efteråt blev jag kontaktad av förvaltningschefen som ville prata om ”missförståndet”, vilket jag inte höll med om att det var eftersom de medvetet bestraffade mig. Han har sagt att det var oacceptabelt och tråkigt och att cheferna i kommunen ska få gå en kurs i meddelar- och yttrandefrihet. De har aldrig förnekat att det har hänt, säger Fredrik.

Fredrik fick till slut ett heltidsvikariat inne i Karlskrona och arbetsmässigt har det ordnat sig på det vis han önskade från början. Men händelsen har påverkat honom djupt. Han vill lämna vården, trots att han vet att han gör ett bra jobb och att de gamla älskar honom.

– Jag vill helst byta bransch helt och hållet. Jag känner mig obekväm och vill inte bli en sådan som håller tyst om dåliga villkor och sådant som händer runt oss.

Han är inte längre lika aktiv på social medier.

– Jag har blivit paranoid över att de ska leta upp något som de kan ha som hållhake på mig. Jag skriver inte lika mycket som jag gjorde förut och skriver sällan eller aldrig privata saker.

Fredrik har JO-anmält kommunen för deras agerande.

Kommunal: ”Klumpigt av arbetsgivaren”

– Det är klumpigt gjort av arbetsgivaren att använda en utskrift från hans Facebooksida under ett samtal – det är absolut inte okej, säger Maria Werner, sektionsordförande i Karlskrona.
Vad säger du om kommunens agerande?
– Det är förödande att människor i de rollerna inte har kunskap om yttrande- och meddelarfriheten.

Kommunchefen: ”Det finns brister”

– Vi har redan märkt att vi måste se över hur vi jobbar med sekretess, yttrandefrihet och sociala medier. Det var synd att vi inte hann färdigställa arbetet innan detta inträffade, säger Martin Olsson, förvaltningschef i Karlskrona kommun.
Hur kommenterar du kommunens agerande?
– Ärendet har gått vidare till Justitieombudsmannen och vi får se vad den säger om detta. Men så som det har beskrivits hittills är det inte okej och då finns det brister.