I Malmö vittnar flera städare om att de inte har fått betalt för all den tid de har jobbat. Personalen har städat på mer än 80 kommunala förskolor och varit anställda på företaget GP Clean Städservice, ett företag som vann kommunens upphandling 2021. 

Förutom felaktiga löner har vissa inte fått ob-ersättning och branschtillägg, något som Sydsvenskan var först med att rapportera om. Enligt Kommunal saknar många även ett anställningskontrakt och en del har fått betalt via Swish. 

Det är först nu när Malmö stad har hävt sitt avtal med arbetsgivaren som människor har vågat göra sina röster hörda. Förutom att flera anställda har fått för låga löner har främmande personer även upptäckts i skollokaler. Vid minst ett tillfälle har det rört sig om minderåriga som har hjälpt till med städningen. 

Kommunal: ”Det finns en rädsla”

Annika Holst är förhandlare på Kommunal och har varit fackligt aktiv i mer än 20 år. Men hon tycker att det här fallet sticker ut. 

– Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att det här med Swishlöner existerade. Och att man systematiskt betalar felaktiga löner och ger för lite ob-ersättning. Jag upplever faktiskt en rädsla. Folk har inte vågat komma hit och prata förrän nu, säger hon.

En person som har fått nog av tystnaden är städaren Milan. Han heter egentligen något annat, men vill vara anonym. Han pratar bara lite svenska, men med hjälp av en tolk berättar han att han brukade städa på en förskola. Till en början var det avtalat att han skulle få betalt för fyra timmars kvällsarbete. 

Fick städa färdigt på helgen

Men med tiden började arbetsgivaren att betala för färre timmar, trots att Milan jobbade mer än så. Totalt uppskattar Milan att han jobbade 60 timmar i veckan, men i anställningsavtalet stod det 40 timmar. 

– De hade alltså minskat min arbetstid med 20 timmar utan att jag hade fått veta det. Svaret jag fick var att de skulle betala mig i slutet av året, säger han. 

Många gånger kom han in på helgerna för att göra färdigt det han inte hann med under sitt arbetspass. Det var tid som han inte heller fick betalt för. 

– Det var ingen ordning och reda. Det här var en stor förskola med många barn, toaletter och ett kök. Jag har bra kondition, men det här var fruktansvärt för min del, säger Milan och tillägger:

– Beskedet jag fick var att kommunen inte betalar för mer tid. 

Kommunal ska hantera fallen

Nu hoppas Milan att Kommunal kan hjälpa honom att få sina pengar. Det är han inte ensam om. På ett medlemsmöte dök det upp omkring 20 städare som vädjade om hjälp till sitt fackförbund.

Om de medlemmar som berättat att de fått för låg lön kan få sina pengar är oklart, men härnäst kommer fallen att hanteras av Kommunals ombudsmän. 

Men företagets vd, Peco Blasezki, hävdar att anklagelserna är felaktiga. 

– Jag kan visa varenda lönespecifikation och det är ingen som har fått för låg lön. Jag kommer ha möte med Kommunal och Fastighets i dag och då kommer jag att lägga fram våra papper och beskrivning, säger han och tillägger:

– Det finns de som inte vill att vi lyckas. Det här är ren förföljelse. Att personalen skulle ha fått betalningar via Swish är absurt. Du kan få se hela vårt kontoudrag för hela året, säger Peco Blasezki. 

Åter till städaren Milan. När han tänker tillbaka på sin tid på företaget höjer han rösten: 

– Jag är arg eftersom de har utnyttjat min lojalitet. Flera medarbetare är rädda eftersom de inte känner till sina rättigheter eller inte vill förlora jobbet, men jag vill vara en person som kämpar för arbetarnas rättigheter, säger Milan, som har varit medlem i Kommunal i flera år. 

Malmö ställde krav

Han riktar även skarp kritik mot Malmö stad, som borde ha kontrollerat företaget bättre. 

Dock håller Gabriella Manieri, upphandlingschef, inte med om kritiken. Orsaken är att kommunen ställde arbetsrättsliga krav på företaget om löner, arbetstid och semester – något som inte visade sig efterlevas när de gjorde sina kontroller. 

– Vårt sätt att förhindra den här typen av allvarliga brister är att vi ställer höga och tydliga krav i upphandlingen. Sedan följer vi upp det systematiskt precis som vi gjorde i det här fallet. 

Men Annika Holst på Kommunal håller inte riktigt med. 

–  Om man lägger ut lokalvård på entreprenad så är det viktigt att man kollar upp företagen i förväg. Då hade det inte skadat att prata med Kommunal, säger hon.

Det här har hänt

2021 vann bolaget GP Clean Städservice en av Malmö stads upphandlingar om lokalvård. Sedan dess har personalen städat på bland annat mer än 80 förskolor och fyra grundskolor. Företaget har kollektivavtal både med Kommunal och Fastighets. 

För två veckor sedan hävde Malmö stad sitt avtal med GP Clean Städservice. Genom uppföljningar och stickprover har kommunen upptäckt en rad brister.

En del av bristerna, enligt kommunen, handlar om obehörig personal i deras lokaler, felaktiga löneutbetalningar och att företaget har undanhållit cirka 1,3 miljoner kronor i skatt. Skatteverket kräver att företaget betalar en sanktionsavgift på 263 857 kronor.

Sedan Malmö stad hävde avtalet med GP Clean Städservice har andra leverantörer som staden har ramavtal med tagit över städningen.