Karin Larsson, Kim Eriksson, Sissel Gullbrandsen, Jeanett Sörman och Siriniya Fagerström.

Karin Larsson, Kim Eriksson, Sissel Gullbrandsen, Jeanett Sörman och Siriniya Fagerström.

Det är en molnig dag i mars, då städaren Sissel Gulbrandsen känner hur yrkesstoltheten rinner av henne. Hon befinner sig i en stor sal med tunga gardiner i kommunhuset i Huddinge, i Stockholms län.

Barn- och utbildningsförvaltningen har bjudit in henne och kollegorna på ett informationsmöte.

Sissel Gulbrandsen har jobbat i Huddinge kommun i mer än 30 år, men den 10 maj upphörde hennes anställning. Då tog två privata städföretag, som vunnit kommunens upphandling, över lokalvården. En utredning har visat att kommunen kan spara pengar på det här sättet. 

122 medarbetare har erbjudits att följa med i övergången, men majoriteten har tackat nej. Orsaken är att de har erbjudits scheman med delade turer. Sissel Gulbrandsen undrar hur hon ska kunna ta hand om sin dotter? 

Sissel Gullbrandsen.
Sissel Gullbrandsen.

Under det där mötet i mars kliver hon upp på podiet och säger:

– Vi måste hitta en lösning och få ett stopp på det här. 

Men något stopp blev det inte. I stället väntar arbete på mornar och kvällar, och ett sämre kollektivavtal, alldeles runt hörnet. 

Kommunen blev förvånad över delade turer

Det hela tog fart 2021, då en utredning visade att kommunen kan spara pengar genom att konkurrensutsätta lokalvården. Kort därefter påbörjades upphandlingen. 

Till skillnad från innan – då städarna jobbade dagtid – beställde kommunen städning på mornar och kvällar. Orsaken är att merparten av rektorer på förskolor och skolor tycker det är bättre om städarna inte är på plats under dagen. 

– De flesta rektorer tycker det är bättre före och efter verksamheten. Uppfattningen är att det bästa är att städa klassrummen när ingen lektion pågår, eller när barngrupperna inte är på plats, säger Johan Skofteröd, utbildningsdirektör i Huddinge kommun. 

Städföretagen svarade på kommunens beställning med att erbjuda delade turer. Flera anställda har erbjudits arbetspass mellan 07 till 11 och sedan 16 till 20.

Det har även förekommit förslag på scheman som sträckt sig fram till midnatt, enligt Kommunal lokalt.

Kommunens upphandling

Under 2021 beslutade det dåvarande moderatstyret i Huddinge kommun att lokalvården skulle privatiseras. Resultatet blev att två städföretag – PMI Clean och Effekt AB – vann upphandlingen baserat på billigaste priser. 

Kommunen krävde att de sökande företagen skulle uppfylla vissa villkor. Bland annat att alla anställda skulle få följa med i övergången, samt behålla sin nuvarande sysselsättning. 

Dessutom krävde man att personalen skulle ha inflytande över sin egen arbetstid, enligt förhandlingschefen Roger Himmelsköld. Han säger att det är ovanligt att kommuner går så långt. Att personalen ändå får delade turer beror på att det är bäst för verksamheterna. 

Huddinge kommun kommer följa upp hur företagen uppfyller kraven under de fyra år som de driver lokalvården.

Att uppfylla kommunens krav om städning på mornar och kvällar, och samtidigt ge personalen heltid, är inte möjligt utan delade turer. Det säger representanter för båda företagen när KA har varit i kontakt med dem. 

Men eftersom endast ett 40-tal tackade ja till övergången har företagen rekryterat på annat håll. Därför kunde en del få sammanhållen arbetstid under morgonen eller kvällen. Men för flera anställda är det fortfarande delade turer som gäller, enligt Kommunal lokalt.

Men enligt utbildningsdirektören Johan Skofteröd kom beskedet om delade turer som en överraskning. En del rektorer har varit ångerfulla sedan de förstod det, menar Johan Skofteröd.

– Vi har inte beställt delade turer, men det blev ändå konsekvensen av vår upphandling. Vi hade inte föreställt oss det, säger han.

Städa på dagen har funkat i flera år

De städare som tackat nej till övergången riskerar att bli uppsagda på grund av arbetsbrist. Det är nu som städarna känner hur deras ilska växer. 

– Under pandemin var vi jätteviktiga, men nu spelar det tydligen ingen roll längre, säger Sissel Gulbrandsen, som jobbat i kommunen i mer än 30 år. 

Hon får medhåll av Kim Eriksson, städare och facklig företrädare på Kommunal lokalt. Visst går det snabbare att städa en tom lokal – men samtidigt har det funkat bra med städ på dagen i flera års tid, enligt Kim Eriksson. 

– Det handlar snarare om kunskapen och viljan från kommunens sida att arbetsleda sina rektorer, säger hon.

Siriniya Fagerström, Kim Eriksson, Jeanett Sörman, Sissel Gulbrandsen och Karin Larsson.
Siriniya Fagerström, Kim Eriksson, Jeanett Sörman, Sissel Gulbrandsen och Karin Larsson.

Båda två har samlats vid Kommunals lokala expedition tillsammans med kollegorna Karin Larsson, Jeanett Sörman och Sirinya Fagerström. Ytterligare en medarbetare är på plats, men hon vill vara anonym.

Till skillnad från de andra har hon tackat ja till att jobba hos ett av städföretagen. 

– Jag behöver ju jobbet. Vad ska jag annars göra? Bli arbetslös? undrar städaren. 

Svårt att sova efter beskedet

Trots kylan i luften tar Karin Larsson av sig sin svarta jacka. Under den har hon sina arbetskläder. Karin Larsson sträcker på ryggen och fäster blicken rakt in i fotografens kamera. 

Kollegorna jobbar på olika platser i kommunen, men i övrigt har de mycket gemensamt. Alla har jobbat åt kommunen i många år, alla städar på förskolor eller skolor – och alla har känt sig stolta över sina jobb. 

Genom åren har personalen fått gå på flera vidareutbildningar, fått nya arbetsredskap och känt sig viktiga. Men nu svajar yrkesstoltheten, berättar Sissel Gulbrandsen.

Hon minns ögonblicket då en pedagog förklarade för barnen vad hon jobbar med.

–  Då sa hon att jag och de andra städarna är hjältar som håller bakterierna borta, så vi slipper bli sjuka. Det var så himla fint att man förde det vidare till barnen. Men nu känns det som att städningen är oviktig, att jag är obetydlig, säger Sissel Gulbrandsen.

Jeanett Sörman, städare.

Det finns ju ett pedagogiskt syfte; att ungarna ska se att det finns någon som städar. De lär känna ett yrke. Nu försvinner vi från deras liv.

Jeanett Sörman

Kollegan Jeanett Sörman har haft svårt att sova sedan hon fick höra talas om de delade turerna. Men efter att ha tackat nej mår hon bättre. Nu går hon i tankarna att studera, men frustrationen finns ändå kvar. 

– Det finns ju ett pedagogiskt syfte; att ungarna ska se att det finns någon som städar. De lär känna ett yrke. Nu försvinner vi från deras liv, säger Jeanett Sörman. 

Hur skulle det kännas att jobba utan pedagoger och barn?

– Det skulle kännas tomt. Man är ingen del av arbetslaget längre, säger Jeanett Sörman.

Sämre villkor med privat entreprenör

Kim Eriksson är rädd över utvecklingen. Enligt henne är lokalvård historiskt sett ett lågstatusyrke, något som gör det svårt att bygga upp en yrkesstolthet. 

– Den nivån av engagemang, utbildningsnivå och städkvalité som vi har lyckats upprätthålla så länge är unik i Stockholmsområdet. Det gör ont i mitt hjärta, säger hon.

Kim Eriksson, Kommunal.
Kim Eriksson, Kommunal.

Men det är mer än bara de delade turerna som Kommunal i Huddinge är kritiska till.

Enligt Kim Eriksson går man över till ett sämre kollektivavtal i april nästa år. Det innebär lägre ob-ersättning, färre semesterdagar samt att det lokala semestertillägget på 6 000 kronor slopas. 

Dessutom varnar personalen för att de får mindre tid att rengöra lokalerna. 

– Kommunen kallar detta för en likvärdig övergång, men jag kallar det för en dumpning, säger Kim Eriksson.

I Örebro börjar vissa städare kl 04

I flera år har Kommunal haft som mål att minimera antalet delade turer. Framför allt har debatten handlat om personalen inom äldreomsorgen och trafiken, men på flera håll i landet har även städare delade turer, visar KA:s rundringning. 

Det vanligaste är att delade turer införs efter att kommunen lagt ut lokalvård på upphandling, enligt de lokala fackliga företrädarna. Ett exempel är Örebro.

Här har facket kommit i kontakt med en medarbetare som börjar redan klockan 04.00 på morgonen. 

– Förskolorna vill oftast att städarna inte ska störa verksamheten genom att vara där på dagen. Det är min uppfattning att detta blir vanligare, säger Mikael Adriansson, regionalt skyddsombud på Kommunal i Örebro.

För många blir det svårt att få ihop arbetslivet och privatlivet. Det menar Mario Gavran, ombudsman på Kommunal, med ansvar för bland annat städares yrkesfrågor.

Städarna tänker inte ge upp

Han konstaterar att facket inte kan göra så mycket när en upphandling väl är gjord.

– Vår möjlighet att påverka själva upphandlingsunderlaget är ytterst begränsat som det ser ut nu. Men det finns en hel del mer på lokal nivå som vi kan göra, säger Mario Gavran.

Han syftar på de lokala sektionerna. De kan uppvakta både politiker och tjänstemän som ansvarar för upphandlingen. Mario Gavran påminner även om vikten att följa upp hur personalen har det när en upphandling väl är gjord.

– Då kan man ju titta på hur bra det till exempel är med personalens schema ur ett arbetsmiljöperspektiv. Det är sällan man styr upp detaljerna vid ett upphandlingsunderlag, så vi har ju en viktig roll i att påverka efteråt, säger han. 

Kommunal i Huddinge har uppvaktat både tjänstemän och de lokala politikerna. Förhoppningen är att kommunen ska ändra sin beställning, men hittills har inget löfte getts om att ändra till dagtid. 

Men Kim Eriksson ger inte upp. Om de delade turerna inte försvinner kommer hon ansöka om demonstrationstillstånd inför den 12 juni. 

– Då blir det någon form av manifestation vid nästa fullmäktige, säger hon.

Om övergången

Antal anställda: 122

Övergången skedde: 10 maj 2023

Nytt kollektivavtal träder i kraft: 1 april 2024