Surahammar, i Västmanland, har landets högsta löner för nyanställda lokalvårdare. 

Strax under hälften av kommunerna har bestämt sig för att ha högre lägstalöner än de som fack och arbetsgivare gjort upp om på nationell nivå. Det visar KA:s kartläggning. Allra högst ligger Vaggeryd, i nordvästra Småland, där undersköterskor, stödassistenter, utbildade barnskötare och kockar kommer in på lägst 27 000 kronor i grundlön.

Karta som visar vilka 115 kommuner som har lägstalöner. I Emmaboda, Gullspång, Skellefteå, Strömstad, Surahammar och Vaggeryd finns de högsta lönerna.
De 115 kommuner som har lägstalöner är markerade i grönt. I de utskrivna kommunerna finns högsta lönen för någon av de tolv yrkena.

Här är landets högsta lägstalöner

Barnskötare med utbildning, Stödassistent, Undersköterska i äldreomsorg, Kock: 27 000 kr/mån. Kommun: Vaggeryd

Fastighetsskötare: 26 000 kr/mån. Vaktmästare: 25 500 kr/mån. Kommun: Skellefteå.

Skötare: 25 905 kr/mån. Kommun: Gullspång

Vårdbiträde med utbildning: 24 955 kr/mån. Kommun: Emmaboda.

Städare/Lokalvårdare: 24 800 kr/mån. Kommun: Surahammar

Barnskötare utan utbildning, Måltidspersonal, Vårdbiträde utan utbildning: 24 500 kr/mån. Kommun: Strömstad

När det gäller andra yrken där det normalt sett inte krävs gymnasieutbildning toppar Surahammar med 24 800 kronor för lokalvårdare, som har en så kallad SRY-utbildning, en utbildning som ger yrkesbevis för lokalvårdare. Här i Surahammar städar Sandra Björk, bland annat på kommunhuset.  

– Jag är nöjd, jag tycker vi har en bra standard, vi får utbildning, det gör ju mycket, säger Sandra Björk som tack vare sina tidigare erfarenheter dessutom fick högre lön än lägstalönen när hon anställdes i maj i år.

Sandra Björk. Foto: Per Groth

Vad säger du om att Surahammar har högsta lönen för nya i ditt yrke?

– Det tycker jag vi är värda med tanke på det jobb vi gör.

Ingångslön eller lägstalön?

  • Många säger ingångslön i stället för lägstalön. Men det är inte riktigt samma sak.
  • Med ingångslön menas en lön som alla får när de börjar i ett visst yrke, den brukar inte vara förhandlingsbar utan är fastställd enligt ett avtal.
  • Medan lägstalön, enligt Kommunals kollektivavtal, är just en lägsta lön man ska få som nyanställd. När lönen fastställs vid anställningstillfället kan den bli högre än lägstanivån.

Höjdes i år med 2 650 kronor

Mikael Svensson är alldeles nytillträdd personalchef i Surahammar och har inte full kunskap om hur kommunen resonerat kring lägstalönerna och vill därför inte uttala sig. Klart är att vid årets lönerevision höjdes nivån på lägstalön för lokalvårdare rejält från 22 150 kronor till nuvarande 24 800. Men för andra grupper som outbildade barnskötare, vaktmästare och måltidspersonal höjdes inte lägstalönerna.

– Vi får fortsätta med de andra grupperna framöver, säger Maria Amnebrand, som företräder Kommunal i Surahammar.

Lokalvårdaren Sandra Björk tror att de höjda lägstalönerna kan locka folk till yrket.

– Ja absolut, och det är ett bra yrke. Man har friheten att lägga upp det lite som man vill. Man har ju ett schema som man ska gå efter, men man kan alltid styra lite själv. Bara det är värt mycket tycker jag.

Hitta lägstalönen för yrken i kommunerna

Lägstalöner

  • Lägstalön för anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag anges i det centrala avtalet mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
  • I år är lägstalön för outbildade 20 220 kronor. För utbildade är lägstalönen 22 500 kronor.
  • I de enskilda kommunerna och regionerna kan arbetsgivare och fack göra upp om egna lägstalöner.
  • KA:s undersökning visar att 115 (43 procent) av de 265 kommuner som svarat på vår enkät har beslut eller avtal om lägstalöner över nivåerna i det centrala avtalet.
  • Samma undersökning visar också att ytterligare 18 kommuner (12 procent) har haft ”egna” lägstalöner tidigare men övergett dem de senaste fem åren.