Sommaren är nu ett minne blott. Det är slut med sol, bad och vila i horisontellt läge. Men denna härliga årstid är samtidigt en plåga för många yrkesutövare.

Googlar man ordet ”underbemanning” drunknar man i ett hav av oroväckande och deprimerande läsning. Det är brist på personal inom äldreboende, sjukhus, förskolor och kollektivtrafik.

Nästan hälften av dem som är anställda i äldreboenden och förskolor jobbar inom en underbemannad arbetsplats.

Man varnar för massiv arbetsflykt för undersköterskor och vårdbiträden som jobbar inom äldreomsorgen.

Det pratas om minutstyrning, om stress, om konstiga arbetsscheman som gör det besvärligt att leva ett normalt liv. Busschaufförerna hinner inte med sina raster. Allt mer arbete måste utföras av allt färre.

Arbetsplats i kris

Man slås också av det faktum att underbemanningen är ett segt fenomen. Även fem sex år gamla rubriker och artiklar med liknande innehåll ploppar upp regelbundet. Samma visa år efter år.

Tydligen bryr sig inte Sverige om hundratusentals människor som sliter för att få samhället att fungera så som det är värdigt ett välmående och utvecklat land. Det är inte bara respektlöst och ett slag under bältet mot de anställda.

Med tanke på hur de vitala samhällsfunktionerna konsekvent negligeras vore det önskvärt om samma myndighet fått lite större befogenheter.

Det är en uppenbar signal även till äldre, sjuka och barn som förväntar en fungerande vård och omsorg. Orolig och stressad personal gagnar inte de behövande. En arbetsplats i kris levererar inte det som den ska.

Varna för kris varje sommar

Ordet kris för mina tankar osökt till en broschyr som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, år 2018 skickade till 4,5 miljoner hushåll.

Utskicket var på regeringens uppdrag och hette ”När kriget kommer”. Broschyren skulle hjälpa oss för att bli förberedda på allt från allvarliga olyckor, extremt väder och it-attacker till militära konflikter.

Med facit i hand visade uppmaningen innehålla något profetiskt över sig.

Coronapandemin kom år 2020 och Ukrainakriget med alla dess efterverkningar på Sveriges försvar och politik kom två år senare. Det var ett bra arbete, vi måste bara vara rustade för allt elände som kan drabba oss.

Med tanke på hur de vitala samhällsfunktionerna konsekvent negligeras vore det önskvärt om samma myndighet fått lite större befogenheter. Den borde få mandat för att varna och föreslå åtgärder för att få bukt med krisen som årligen plågar vården och omsorgen och kollektivtrafiken.

Vad sägs om att författa en annan broschyr som nu inte skulle adresseras till svenska hushåll utan till regeringen och landets arbetsgivare? Min litenhet skulle på rak arm bidra med en titel, en informativ sådan: ”Det är sommar varje år”.