I flera år har ett och samma ämne väckt starka känslor: maten i äldreomsorgen. En löpsedel efter en annan vittnar om äldre som beskriver att de serveras smaklösa måltider både i hemtjänsten och på äldreboenden.

Samtidigt kämpar flera anställda med att höja matlusten bland de äldre. KA har besökt Växjö kommuns minsta äldreboende, där undersköterskor och kockar gått ihop för att förbättra matlusten. Det blev en succé.

Det retar Leif Mannerström

Men varför hamnar äldrematen så ofta i skottgluggen? En orsak är att kvaliteten på maten ser helt olika ut i olika kommuner. Det menar stjärnkocken Leif Mannerström – som har besökt många offentliga kök och lagat mat på äldreboenden under sin karriär. 

– Tilldelningen av pengar kan vara ungefär densamma hos vissa kommuner, men vissa lyckas och vissa gör det inte. Då handlar det inte om att det är dyrare med bra mat, för det är det inte. Det som retar mig är att det oftast handlar om engagemang och vilja, säger han.

Han understryker att flera kockar och måltidsbiträden gör ett bra jobb. De gånger då äldrematen inte håller måtten beror det oftast på att frågan inte har prioriterats av chefer och styrande politiker. 

Måste ha ett anständigt liv

För några år sedan var han på besök på ett äldreboende. Då visade det sig att personalen rev av hushållspapper som de äldre fick torka sig om munnen med. När han frågade om servetter fick han höra att personalen inte hade fått svar om de kunde köpa in fler.

– Det är ju inte klokt. De äldre måste ha ett anständigt liv även om de sitter på ett äldreboende. Om det behövs får man se till att plocka pengarna från någon annanstans, säger Leif Mannerström. 

Han uppmanar politiker att provsmaka maten i äldreomsorgen minst en gång i veckan. Det gäller även tjänstemän. Till exempel har han träffat kostchefer iklädda kostym, som knappt satt sin fot i köket.

Åk ut och besök köken

– Du kan inte bedöma om maten är bra eller dålig på distans. Det krävs att man åker ut och besöker köken. Servera aldrig något du själv inte vill äta, säger Leif Mannerström och fortsätter:

– Många av de här människorna gör ett fantastiskt jobb, säkert de flesta, men det måste också kännas tröstlöst om man hela tiden får höra att det duger, att det räcker som det är, när det inte gör det. 

Leif Mannerström om 3 matfrågor:

Att det saknas lagstadgade kvalitetskrav på maten i äldreomsorgen, till skillnad från skolmaten.

– Har man verkligen kvalitetskrav? Hur kommer det sig då att så många barn är missnöjda med skollunchen? Och vem bestämmer vad som är kvalité på ett papper? Jag är tveksam till det. 

Att fler faktorer än själva maten kan påverka matlusten bland de äldre. Till exempel dofter, belysningen och inredningen. 

– Äldre människor vill äta på hyggligt porslin vid ett hyggligt dukat matbord. Det behöver inte vara Nobelfesten, det handlar om att bry sig lite. Det ska inte vara plastbestick eller nån pappersblomma som man dammsuger var tredje vecka.

Att många kommunalare inte hinner äta sin lunch på grund av stressiga scheman, något som gör att en del äter i bilen eller på bussen

– Det är jättebeklagligt att höra. Jag tycker att politikerna som bestämmer ska ändra på det. Alla har rätt att sitta ner och äta, även om det tar en extra kvart. Det borde verkligen inte få vara så här. 

Leif Mannerström

Leif Mannerström är en känd krögare och tv-personlighet från Göteborg. Bland annat har han varit domare i tv-succén ”Sveriges mästerkock”. Han har  länge varit en stark röst i debatten om mat i äldreomsorgen och krävt att måltiderna blir bättre. 2011 släppte han en inspirationsbok för de som jobbar med att laga mat till äldre: ”Matglädje hela livet: att njuta av mat på äldre dar”.