Nadja Nordin har arbetat som obduktionstekniker på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås i två år, med upplärning det första året. Hon är sedan tidigare utbildad undersköterska och steriltekniker. 

– Jag tyckte att min lön var låg med tanke på mina arbetsuppgifter så jag pratade med mina kollegor och fick en chock eftersom deras löner låg så långt ifrån kompetensen och arbetsuppgifterna de utför. Det handlar nog om att ingen haft koll på vad vi gör, vi har ingått i undersköterskekategorin och ingen har ifrågasatt det, säger Nadja Nordin. 

Högre nivå än undersköterskorna

Hon menar att arbetsuppgifterna för obduktionsteknikerna på sjukhuset i Borås, som tillhör Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ligger på en högre nivå jämfört med undersköterskorna och att de inte alls överensstämde med löneläget:

– En undersköterska får delegering och uppgifter av en sjuksköterska. Vi blir upplärda av specialistläkare och examineras av två specialistläkare och en obduktionstekniker, vilket ger en mycket högre kunskapsnivå. 

Kommunal saknade kunskap

Nadja försökte få tag på statistik och uppgifter om löner och vilka arbetsuppgifter obduktionsteknikerna hade på olika arbetsplatser. Det var svårt.

– Ingen hade koll på någonting. Jag blev förvånad men ändå inte. Ett fackförbund borde ha kunskap om alla yrken och veta vad vi gör, samtidigt har yrkesgruppen själv inte ropat efter det. Jag bestämde mig i alla fall för att ta reda på det på egen hand.

Nu är det bevisat – det går att påverka!

Nadja Nordin, obduktionstekniker

I slutet av förra året skickade därför Nadja ut en enkät där hon försökte nå alla landets obduktionstekniker via yrkesföreningar och sjukhus. I januari hade hon fått 40-50 svar som hon sammanställde till en rapport som skickades ut till dem som svarat.

Ingen lönekurva

Rapporten visade att lönerna låg på ett spann mellan 25 000 och 37 300 kronor och att det inte fanns någon egentlig lönekurva för den som jobbat länge. Den visade också att det var stor skillnad mellan arbetsuppgifter men att det inte påverkade lönen i samma utsträckning, de obduktionstekniker som dissekerar alla organ under en obduktion låg bara en dryg tusenlapp högre än de som inte utförde någon dissekering alls.

– Det blev en ögonöppnare. Jag har fått väldigt positiv respons och meddelanden om att kollegor i landet kunnat höja sin lön med hjälp av rapporten. 

Nadjas tips: Så höjer du lönerna för små yrkesgrupper

  1. Börja med att prata med dina kollegor. Både på din arbetsplats och runt om i landet för att höra hur löner och arbetsuppgifter ser ut. 
  2. Ta reda på om det finns statistik på hur lönerna ser ut.
  3. Om inte: samla in uppgifterna om lön och arbetsuppgifter – ensam, med hjälp av en kollega eller av Kommunal.
  4. Sammanställ och skicka till alla som svarat. Skicka sammanställningen till Kommunal får att kunna få en bra kontaktperson där.
  5. Håll i enkäten och uppdatera den för att kunna mäta resultat över tid.

Särskild lönesatsning

Hon skickade den också till sin lokala Kommunalsektion som direkt hörde av sig och ville ha ett möte med Nadja. Tack vare hennes underlag blev det en särskild lönesatsning på obduktionsteknikerna i Västra Götalandsregionen i år. Förutom höjningen på 1125 kronor enligt det centrala avtalet fick de 538 kronor i en särskild satsning.

– Jag är jätteglad att enkäten har kommit till användning. Nu är det bevisat – det går att påverka! Men arbetet har egentligen bara börjat. Snart nu när alla fått sina nya löner ska jag skicka ut en ny enkät och hoppas att ännu fler svarar och att man kan se att diagrammet för lönerna går uppåt.

Fotnot: Här finns rapporten om löner och arbetsuppgifter för obduktionstekniker.

Så kan Kommunal stötta mindre yrkesgrupper

Medlemmar som tillhör små yrkesgrupper i Kommunal upplever ibland – liksom Nadja Nordin – att de inte får samma stöd som de stora yrkesgrupperna, där det finns mer statistik och jämförelser att använda sig av inför lönesamtalen.

Har Kommunal statistik för alla små yrkesgrupper de kan använda sig av?

– Nej, men det är mycket vi borde ha. Vi tittar mycket på SCB:s uppgifter vad det gäller löneläget för olika yrkesgrupper. Där kan man gå in och söka. Sektionerna kan också ha koll på den lokala lönebilden i kommun eller region, säger Per Svensson, ombudsman på Kommunals avtalspolitiska enhet.

Om en medlem i en liten yrkesgrupp vill göra en egen enkät kan Kommunal hjälpa till med kontakt till andra medlemmar i yrket?

– Det borde sektionerna kunna vara behjälpliga med, eller avdelningen. 

Kan de få hjälp att göra enkäten eller att någon som jobbar fackligt på heltid ansvarar för den?

– Jag törs inte lova att en sektion eller avdelning har den möjligheten. Jag rekommenderar medlemmarna att titta på statistik via SCB:s hemsida.

Men där kan man inte få fram arbetsuppgifter, vilket gör att det kan vara svårt att jämföra lönerna?

– Visst, men jag kan inte lova att vi kan hjälpa till, de resurserna finns inte helt enkelt. Avdelningarna har kommunikatörer och de kanske har möjlighet.

Har små yrkesgrupper svårare att få den hjälp de behöver inför lönesamtalen?

– Nej, jag tror inte det.