Fotnot: Efter att artikeln publicerats beslutade Avesta kommun att ändra avtalet till att de som går ner i tid får full pension, men ingen extra lön. De jobbar 80 procent, får lön för 80 procent och inbetalt pension för 100 procent. 

Avesta är en av få kommuner som ger alla anställda som fyllt 62 år möjlighet till kortad arbetstid med lönekompensation. Just nu har ett 20-tal kommunalare valt att hoppa på. 

En av dem är Bosse Frank, som jobbar som personlig assistent. Han har gått ner till 80 procent och får betalt för 90.

– Det är skönt, man har lite krämpor när man blir äldre.

Äldre kvinna med rullator, går bland gravstenar.

Höjd pensions­ålder ökade dödligheten

Nyheter

Många kommunalare vill gå ner i tid när de närmar sig pensionsåldern. KA:s artikel om Danmark, där 55-åringar får kortad arbetstid utan att förlora så mycket i lön, har väckt stort intresse.

Modellen kallas 80-90-100, och innebär att äldre medarbetare kan jobba 80 procent men få betalt för 90. Samtidigt får de full tjänstepension inbetald. 

Vanligare för tjänstemän

Det här finns även i Sverige, bland annat inom Svenska kyrkan. Men det är ovanligt att det gäller för Kommunals yrkesgrupper.

Tjänstemän i kommunerna har däremot lokala avtal om arbetstidsförkortning i ett 30-tal kommuner. 

Thomas får trappa ner inför pensionen

Nyheter


För Bosse Frank i Avesta, som jobbar dygnspass, innebär arbetstidsförkortningen ett färre dygn per månad. Det gör att han kan vara med på fler bordtennis-tävlingar på helgerna.

– Jag jobbar varannan helg och ville få bort två lördagar, men vi fick kohandla lite så jag fick i alla fall bort en lördag, säger Bosse som spelat bordtennis sedan han var ung.

Att avtalet också ger full inbetalning till tjänstepensionen tycker undersköterskan Marie Boström, 64, är viktigt. 

– Jag började med det här när jag var 63. Det kändes som en väldigt bra deal att man får behålla pensionen. 

Fått färre skift

Marie Boström jobbar på ett LSS-boende och trivs bra. Men hon har arbetat inom vården sedan hon var 17 år, och det börjar kännas i kroppen. 

–  Det gjorde väldigt stor skillnad att gå ner till 80 procent. Jag fick bort sju skift på ett åttaveckors-schema. 

Hjälp, jag orkar inte jobba till pensionen!

Höjd pensionsålder

Det kan du göra om du inte orkar

KA reder ut


Både Bosse Frank och Marie Boström behöver jobba till 66 för att få ut full pension. Och det tror de ska gå bra nu när de inte behöver jobba heltid. 

– Ja, jag räknar med det, säger Bosse Frank.

– Man får väl försöka i alla fall, säger Marie Boström.

Under 2023 har Avesta kommun pausat alla nya beslut om arbetstidsförkortning på grund av det ekonomiska läget. Ett nytt beslut om hur det blir 2024 tas under hösten, enligt kommunens HR-chef Jessica Eriksson.

Från 64 i Huddinge

Huddinge är en annan kommun där kommunalare har möjlighet att arbeta enligt 80-90-100-modellen. Men där får man vänta tills man har fyllt 64.

Och det är få inom Kommunals yrkesgrupper som har använt sig av avtalet. 

– Min upplevelse är att fler pedagoger inom våra grupper förr tog del av erbjudandet men att man i stället nu går i pension och går in och jobbar på timme, säger Kim Eriksson som är ordförande för Kommunals sektion i Huddinge.