Hettan som slår emot honom när han öppnar ugnsluckan får honom att backa ett steg innan han sticker in den långa, tunga rakan och för samman askan. Arbets­skadan som slitit sönder leden i arm­bågen gör sig påmind dagligen berättar krematorietekniker Thomas Drotz, som ser fram emot att gå i pension i vår.

– Det blir härligt att lämna över helt till nästa generation, säger han och nickar åt kollegan Sandra Parnevall som han är mentor åt för att underlätta generationsväxlingen här på S:t Jörgens krematorium i Varberg.

 

KA GRANSKAR: Här får de testa att jobba mindre

 

När Thomas började jobba 80 procent i stället för 100 fick Sandra dess­utom chansen att gå upp motsvarande tid. Modellen som ger Thomas arbetstidsförkortning kallas 80-90-100. Den innebär att äldre medarbetare får jobba 80 procent med 90 procent av lönen och full tjänste­pension. Svenska kyrkan införde modellen 2015 och några medarbetare över 62 arbetar nu enligt den. Men det är ingen rättighet utan upp till arbetsgiv­aren att bevilja.  

KA har lyckats hitta tolv kommuner och ett landsting som använder modellen men på olika sätt. Enligt vår rundringning har tre kommuner aldrig beviljat någon förmån­en trots att den finns i kommunens pensionspolicy. Ett par stycken har valt att modifiera modellen till 80-80-100, vilket innebär att man bara får lön för den tid man arbetar, eftersom det annars anses kosta för mycket. I fyra kommuner används förmån­en men i ganska liten omfattning.

– Tio av våra medlemmar har det just nu och de är väldigt nöjda. Men det är ganska låg bemanning och det här får inte ersättas med vikarie, det får inte kosta något, säger Margareta Andersson på Kommunal i Vingåker.

 ”Klarar man sig ska man inte gå och streta utan njuta av pensionen medan man kan.”

Två kommuner utmärker sig. Här skjuts det till pengar för vikarier, till skillnad från i flertalet kommuner som har modellen.

I Skellefteå, som införde modellen i juli i år, valde politikerna att satsa extra på socialförvaltningen vilket lett till att 161 personer nu arbetar 80-90-100. I hela kommunen rör det sig om 200 medarbetare.

Håkan Nilsson, ordförande för Kommunal i Skellefteå, säger:

– Det är jättebra för exempelvis äldre undersköterskor, men bland barnskötarna är många besvikna eftersom deras förvaltning knappt beviljat någon. Jag hoppas att politikerna drar lärdom av detta och skjuter till pengar till alla förvaltningar. Man kan inte införa en sådan här modell utan att skapa förutsättningarna för det.

I Helsingborg var det tvärtom. Där sats­ades först på skola- och fritidsförvaltningen med resultatet att ett 80-tal arbetar enligt modellen. Sedan har 20 personer i vård och omsorg fått möjligheten.

Syftet med 80-90-100 är att personalen ska orka jobba fram till pension och kanske längre. För Thomas Drotz, som precis avslutat den femte kremeringen för dag­en, är inte det sistnämnda ett alternativ.

– Det kan vara jag som ligger där en dag. Den tanken slår mig ibland när jag ser hur födelseåren på dem som kremeras här kryper allt närmare mitt eget. Klarar man sig ska man inte gå och streta utan njuta av pensionen medan man kan.

Jobba mindre: 80-90-100

VAR: St: Jörgens krematorium, Svenska kyrkan i Varberg
VAD: 80-90-100 är en arbetstidsförkortning för anställda över 62 år. I max tre år ska man kunna jobba 80 procent med 90 procents lön – men med bibehållen tjänstepension.
NÄR: Sedan januari 2015.