I Norrköping firar hemtjänstpersonalen och Kommunal att kommunen har backat från sitt beslut att tvinga delar av nattpersonalen att cykla mellan sina brukare, något som KA rapporterade om nyligen.

– Vi tycker det är jättebra att man tar personalens arbetsmiljö på allvar. Det är medlemmarna på plats som gjort det stora arbetet genom att fortsätta lyfta frågan, säger Niklas Granath, sektionsordförande i Norrköping.

Det här innebär att personalen får använda tjänstebil igen när de jobbar mellan 21.45 och 02.00 i centrala Norrköping. Dock är det oklart om beslutet gäller tillsvidare eller om det är tillfälligt. Kommunal kommer följa upp vad som händer, enligt Niklas Granath. 

Fanns en stor oro

En stor framgångsfaktor har varit att Kommunal har uppvaktat politiker i vård- och omsorgsnämnden. Både facket och personal som jobbar ute på golvet har ringt till Andreas Bohlin (S), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden. 

– I vanliga fall går inte politiken in på det här sättet på enhetsnivå, men jag kände att det fanns en så pass stor oro, med tanke på att det händer mycket i Norrköping, att vi måste ta en diskussion, säger han.

Efter att ha tagit del av en riskanalys, som gjorts över beslutet att låta personalen cykla på natten, tog Socialdemokraterna upp frågan i nämnden. Kort därpå kom beskedet att kommunen backar. 

– Det här är ett skolboksexempel på när facklig politisk samverkan funkar som bäst. Det är när vi arbetar tillsammans på det här sättet som vi får resultat, även fast vi sitter i opposition, säger Andreas Bohlin. 

Så får du igenom dina krav

Niklas Granath, ordförande på Kommunal i Norrköping, tipsar:

  1. Skriv tillbud och gör arbetsskadeanmälningar. Ibland glömmer man bort att skriva när det gäller den psykosociala arbetsmiljön, men det är viktigt. 
  2. Ta kontakt med ditt skyddsombud eller sektion. I Norrköping har sektionen stöttat sitt lokala skyddsombud, som bland annat la ett skyddsstopp i måndags. Dock hävdes det nästa dag.
  3. Prata med politiker i den nämnd som frågan berör. Försök att få till en fackligpolitisk samverkan, något som gör det enklare att lyfta dina frågor.