I Norrköpings kommun har det politiska styret meddelat att de ska göra stora förändringar inom kulturområdet. Orsaken är att de styrande politikerna säger sig vilja prioritera skola, vård och omsorg. 

Men samtidigt vittnar Kommunal och flera medlemmar om att hemtjänstens arbetsvillkor försämras. Nu ska den som jobbar mellan 21.45 och 02.00 på natten, i centrala Norrköping, inte längre ha en tjänstebil – i stället ska medarbetare cykla mellan vårdtagare. Under vintern ska de promenera. 

Enligt enhetschefen, Hadeer al-Janabi, finns det flera fördelar med förändringen. Till att börja med måste verksamheten hålla sig inom budgetram, men det blir även mer effektivt och miljövänligt att cykla i stället för att åka bil.

– Det här är det mest centrala distriktet i kommunen och det är bara några minuter mellan brukarna. Det handlar om att vi har förutsättningarna att testa detta, till skillnad från ytterkantsområden, säger Hadeer al-Janabi.

Maria sade upp sig

Samtidigt kan hon förstå att en del medarbetare känner sig otrygga när de jobbar natt. Det nya arbetssättet kommer att följas upp kontinuerligt och utvärderas, konstaterar hon. 

På Kommunal i Norrköping har anställda hört av sig och uttryckt starka känslor kring förändringen, enligt Lotta Andersson, facklig företrädare.

– Arbetsgivaren borde vara mer rädd om sina medarbetare och se till att de har en säker arbetsmiljö, säger hon.

Undersköterskan Maria, som egentligen heter något annat, är en av dem som ska börja använda cykel under sina nattpass. Efter mer än 20 år i hemtjänsten har hon nu sagt upp sig. 

– Det är en stor sorg att säga upp mig. Jag älskar mitt jobb och det är så himla roligt, men nu fick det vara nog, säger Maria.

Blev förföljd i jobbet

Senast för två veckor sedan blev hon hotad av en främmande person. Under hennes nattpass var det en påverkad man som förföljde henne på en cykel. 

– Då var det tur att jag kunde sätta mig i bilen och låsa. Jag har även varit med om att poliser har frågat mig och kollegorna varför vi fortfarande går ensamma, säger Maria. 

Eftersom hon är rädd att straffas av arbetsgivaren vill hon inte gå ut med sitt riktiga namn. 

Politiker: ”Ser flera vinster”

Patrik Palm (M), ordförande i vård-och omsorgsnämnden, säger att det politiska styret vill prioritera skola, vård och omsorg. Ett sätt att göra det på är att se över hur pengarna kan användas mer effektivt, tillägger han.

– Det här är ett beslut som hanterats på enhetsnivå, men det ska inte göras för att spara pengar. När vi säger att man ska hålla budget syftar vi inte på dessa saker, för om det handlar om pengar är detta ändå inga stora pengar, säger Patrik Palm och fortsätter:

– Om det skulle visa sig att vi behöver fler bilar till verksamheten skulle vi väl få skjuta till. Men i det här fallet är det att man har ett antal bilar och att det går att promenera mellan brukare i ett centralt område. Man ser flera vinster med det.