På torsdag den 14 september samlas medlemmar och förtroendevalda i Kommunal runt om i Sverige. Vi sätter ned foten gentemot regeringen, kommun- och regionpolitiker och säger: Er välfärdsslakt måste upphöra – nu räcker det! 

Vi kräver att vi som arbetar inom välfärden får de resurser som behövs för att utföra våra arbeten ordentligt, vi kräver att våra folkvalda politiker ser till att öppna plånboken. En ordentlig välfärd kostar pengar, men ingen verkar vilja plocka upp notan.

Vi kräver hållbara scheman

Kommunals medlemmar behöver en lön att leva på och en bra pension. Våra medlemmar behöver kunna förena arbete med barn och familjeliv. Många är de undersköterskor, barnskötare och personliga assistenter som kämpar för att få ihop vardagen.

Det måste bli ett slut på det – vi vill se hållbara scheman och arbetstider. Våra medlemmar behöver återhämtning för att kunna utföra det goda arbete de anställdes för.

Det är hög tid att utkräva ansvar för de problem som klåfingrig snålpolitik åsamkar de kommunala och regionala verksamheter som våra medlemmar arbetar i.

Våra medlemmar ser allt fler arbetskamrater lämna sina jobb. De sadlar om, byter spår, pluggar vidare. Gör någonting annat.

Vi andra står kvar med frågan: vem ska ersätta dem? Den frågan borde även politikerna ställa sig i högre grad än idag. Också Sveriges skattebetalare – de som befinner sig i andra änden av den välfärd våra medlemmar tillhandahåller – borde fundera på de långsiktiga konsekvenserna av rådande utveckling. 

Låt det höras att vi är förbannade

Vi kan inte klandra våra forna kollegor, vi klandrar politikerna, som inte har några som helst lösningar på bemanningsfrågan.

Det är hög tid att utkräva ansvar för de problem som klåfingrig snålpolitik åsamkar de kommunala och regionala verksamheter som våra medlemmar arbetar i.

Låt den 14 september bli en kraftuppvisning. Låt det synas och höras i Göteborg och över hela landet att vi är många som är heligt förbannade.

Men låt det också synas och höras att vår ilska är befogad och att våra krav är väldigt rimliga. Vi kräver löner som det går att leva på, vi kräver realistiska arbetstider och scheman, vi kräver att det djupt orättvisa karensavdraget tas bort, och vi kräver en långsiktig lösning på bemanningsfrågan.

I Göteborg samlas vi på Gustav Adolfs torg klockan 17:30, torsdag den 14 september.