Skövde serverar musslor till barn i förskolan
I dag får förskolebarn i Skövde pilla med musselskal när det serveras moules mariniéres på lunchen. Bakgrunden är ett kommunalt utbyte där skolkockar fått prova på att jobba på musselrestaurang.
– Jag tror inte att det kommer att gå åt jättemycket men jag tror att de kommer att smaka, säger kocken Jenny Gereonsson.
Ungefär en meter från Skagerraks salta vatten i lyxiga Smögen ligger en musselrestaurang. Men det är på flera sätt mil från Rydskolan i Skövde och kocken Jenny Gereonssons vardag.
Ändå fick hon arbeta där i sommar tack vare ett utbyte och utbildningsprojekt som Skövde kommun står för. Så i flera veckor vände hon smashade musselburgare och kokade musslor i vin.
– Det var spännande! Jag var jättenervös innan naturligtvis, men det var kul att se något helt annat.
Andra arbetstider
Förutom lite dricks var lönen densamma som i skolköket. En stor skillnad var arbetstiderna, Jenny jobbade ibland fram till tio på kvällen och såväl veckodagar som helger.
– Jag föredrar ändå skolköket. Framför allt på grund av tiderna och att man får vara ledig på helgerna.
En annan viktig skillnad är att restaurangkocksjobbet innebär att arbetsuppgifterna är mer enahanda. I skolköket går man runt på fler stationer, gör salladsbuffé, städar, diskar.
– Så får de ju på restaurangen in alla beställningar på bongar, de lagar efter vad kunden vill ha. På skolan vet vi ungefär hur många som kommer varje dag, det blir en väldig skillnad.
Vill också satsa på sjöpung och tång
Bakgrunden till utbytet är att Skövde kommun i tider av överfiske vill öka användandet av så kallat ”blå protein”, ett begrepp som innefattar också exempelvis tång och sjöpung.
Och i dag, fredag, får alltså barnen, som är i åldrarna förskola upp till sexan, testa musslor som en av tre rätter att välja på. I en klassisk moules marinière ska det ingå torrt vitt vin.
– Vi kör med matlagningsvin, säger Jenny Gereonsson.