Flera arbetsplatser kämpar med att försöka hitta vikarier till äldreomsorgen. Det gäller inte minst utbildade vikarier med körkort. I Emmaboda tvingades kommunen att tänka annorlunda för att få ihop sommarens bemanning. 

Resultatet? Ordinarie personal har fått skjutsa vikarier utan körkort till och från jobbet, något som P4 Kalmar var först att uppmärksamma. Flera har varit omkring 17 år, något som även innebär att de har saknat till exempel medicindelegering. 

– Jag var lite tveksam i början eftersom jag inte visste hur vi skulle lägga upp det. Vem skulle hämta och lämna? Men det har fungerat jättebra, säger Anette Fransson, som har jobbat som undersköterska i närmare tio år. 

Hon har skjutsat en vikarie till och från centrala Emmaboda, en sträcka på omkring en och en halv mil, till sitt arbetsområde i Algutsboda. För att få ihop det har personalen fått ett körschema, där var och en kan läsa när den ska skjutsa. 

– Den jag hämtade och lämnade är ung, men jätteduktig och har tagit egna initiativ. Det är viktigt, säger Anette Fransson.

”Behövs alltid fler vikarier”

Hon kan tänka sig att ha samma upplägg nästa sommar. Dock behöver något göras för att få fler att vilja jobba inom äldreomsorgen, konstaterar kollegan Abbeygale Holbrook. Hon jobbar inom särskilt boende, och har varit handledare åt vikarierna.

– Även om vi har kunnat hämta de som saknar körkort behöver vi alltid fler vikarier, säger hon. 

Linda Holmevi är enhetschef för särskilt boende och hemtjänsten i Emmaboda. Hon berättar att de flesta vikarier utan körkort har jobbat på äldreboende. Dock har det hänt att vikarier har behövt rycka in i hemtjänsten. 

– En del äldre bor ganska så nära varandra och då har vikarien kunnat få skjuts dit, och sedan kunnat gå till kanske tre äldre, och sedan bli upphämtad, säger Linda Holmevi.

Innan sommaren gjorde man även risk-och konsekvensanalyser tillsammans med Kommunal lokalt.

Ordinarie personal sätts på prov

Med facit i handen tycker Linda Holmevi att sommaren har fungerat bra. Alla som har ansökt om semester har fått den beviljad, samtidigt som vikarierna har gjort stor nytta. 

– Det är klart att personalen sätts på prov när alla inte har körkort eller delegering. Arbetsuppgifterna har blivit mer uppdelade, men samtidigt har vi hittat fantastiska vikarier som har varit en så bra resurs, säger hon och fortsätter:

– Vi har hittat fantastisk personal, men de råkade vara under 18. Det här kanske inte är en långsiktig lösning, men det har fungerat bra nu, säger Linda Holmevi. 

Vad tänker du om att det är en så pass stor brist på vikarier inom äldreomsorgen att man måste rekrytera personer utan körkort och utan utbildning? 

– Det är oroväckande eftersom det är ett så viktigt arbete. Jag tycker att det är synd att fler inte väljer att arbeta inom äldreomsorg. På något sätt måste det bli bättre villkor, bättre löner och att det blir mer attraktivt igen, säger Linda Holmevi.