Reklamfilmer, slogans, digital marknadsföringsstrategi, praktikanter från arbetsförmedlingen och unga ambassadörer som älskar sitt arbete. Det är delar av en ny strategi för att locka personal till äldreomsorgen i Trelleborg.

– Vi har bestämt oss för att inte hyra in vikarier i år, säger komptensstrateg Annika Andersson.

Förhoppningen är att man ska slippa använda bemanningsföretag för att få in vikarier, som kommunen blev tvingad till förra året. I maj förra året saknades ett hundratal vikarier – i år var det bara femton och hon är övertygad om att kommunen ska lösa det själva. Att det gått bättre i år beror på att man varit mer aktiv och tänkt nytt.

­­– Tidigare har det räckt att vi börjat i januari för att få in personal till sommaren. Men nu börjar vi direkt efter sommaren och har en strategi på lång sikt.

Flera unga har blivit intresserade

21-åringarna Abdullah Alkahafaja och Isabel Weiland, som båda har tillsvidareanställningar i hemtjänsten, är två av de som är ambassadörer och pratar med elever på högstadier, gymnasier, folkhögskolor och vuxenutbildningen. Men en del av deras kollegor har också stått på Ica och berättat vad de själva tycker om med yrket.

– Det är så här man fångar folk och jag behöver kollegor, säger Isabel Weiland.

Isabel Weiland.

’Torkar ni bara bajs?’ var det några som frågade mig. De som inte haft med vård och omsorg att göra blir lite chockade när jag berättar om allt vi gör.

Isabel Weiland, ambassadör

Hon har bland annat träffat högstadieklasser inför gymnasievalet.

– ”Torkar ni bara bajs?” var det några som frågade mig. De som inte haft med vård och omsorg att göra blir lite chockade när jag berättar om allt vi gör, säger hon och förklarar att flera blev intresserade av vård och omsorg efter att ha fått veta mer om hur arbetet i hemtjänsten verkligen går till.

Men det händer att personal värvas på närmare håll än så. Abdullah Alkahafaja har fått flera vänner intresserade.

– Tre av dem har börjat jobba här. Och min bror. Han trodde inte alls att det här var något för honom. Men nu trivs han väldigt bra.

Kommunen hyr egna lägenheter

Trelleborg är inte den enda kommunen som ändrat arbetssätt för att locka personal till sommaren. Haninge har precis som Trelleborg blivit bättre på marknadsföring och börjat arbeta tidigare med rekrytering och fyllt vikarieplatserna inför sommaren själva.

– Det ser bra ut just nu, men kan alltid bli avhopp. Då kanske vi måste ta in bemanningspersonal ändå, säger utvecklingsledare Carl Magnus Kinnander.

I Härjedalen ser läget också bättre ut i år än förra året då man tvingades ta in hyrpersonal som inte alls fungerade. Bland annat för att kommunen har hyrt bostäder till sommarvikarier i Funäsdalen säger socialchef Anda Embretzen.

– Det är där vi har svårast att få vikarier. Det beror till stor del på att det är dyrt och svårt att hitta boende på turistorter. I år har vi löst det genom att ha blockhyrt lägenheter av det kommunala bostadsföretaget som vi hyr ut i andra hand till vikarier, säger hon och berättar att de har alla vikarier de behöver i sommar.