Kiril Hristov räddade 18 liv i Turkiet – nu startar brandmannen ett räddningsteam
Brandmannen Kiril Hristov räddade livet på 18 personer efter jordbävningen i Turkiet och Syrien.
Nu startar han och en biståndsorganisation ett privat räddningsteam där sex räddningshundar är redo för att rädda människor över hela världen.
Det var i februari som Kiril Hristov, hans räddningshund Killian och brandmannakollega Klaes-Ola Kolberg lyckades hitta 18 levande människor i rasmassorna efter jordbävningen i Turkiet. De åkte dit på eget initiativ eftersom de förstod att deras erfarenheter som brandmän och Killians skicklighet som räddningshund kunde rädda liv. Nu blir erfarenheterna därifrån direkt orsak till att ett privat räddningsteam startar.
Tänkte du redan när ni åkte att fler skulle följa med till Turkiet?
– Ja, det gjorde jag. Killian är nationell räddningshund och jag vet att flera av dem är lika duktiga som Killian eller ännu bättre. Innan vi åkte så ringde jag och frågade om fler hundförare ville åka med. Men jag hade inte någon organisation bakom mig och många var oroliga för säkerheten. Så det blev inga fler som följde med.
Nu är ni sex lag med räddningshundar som ska ingå i räddningsteamet som startar. Vilka ingår i teamet?
– I alla lag ingår det en räddningshund, en hundförare och en brandman. Alla hundar som ingår är välutbildade certifierade räddningshundar som tränar mycket och alla hundförare är väldigt kunniga och själva instruktörer. I varje lag ingår också operativa erfarna brandmän. Det gör det för att det var så viktigt att Klaes-Ola fanns och vakade över min och Killians säkerhet i Turkiet. Brandmännen kommer också att utbildas i att kunna sköta utrustning som ska kunna fånga ljud från överlevande under rasmassorna.
När räknar ni med att vara i gång?
– Från och med 1 oktober ska vi kunna åka på räddningsaktioner över hela världen. Vi ska träffas och träna tillsammans i september. Men redan nu har vi köpt in utrustning, kläder och haft en första träff med alla som är med. Vi kommer att kunna rädda många människor i katastrofområden.
Räddningsteamet startas av Hasene Sverige, en islamsk biståndsorganisation. Hur kommer det sig?
– De ville ge oss pengar som de samlat in för insatser i Turkiet efter jordbävningen, men vi hade redan tillräckligt med pengar från stiftelsen Blåljus i samverkan så jag tackade nej. Sedan dess har vi haft kontakt och jag kom med idén att de kunde starta ett räddningsteam. Nu blir upplägget att Hasene Sverige samlar in pengar till en fond, organiserar resorna och samordnar hundteamen. Hasene finns i många länder och har ett stort kontaktnät så de kommer att vara till stor nytta.
Det är flera av er i räddningsteamet som är brandmän. Finns det en risk att uppdraget i krockar med era yrkesroller?
– Nej, vi gör det här helt ideellt på vår fritid.