På bussen, i hemtjänsten  eller förskolan. Ställena där vi behöver prata med andra människor är oändliga, både på jobbet och fritiden. Men det finns samtidigt oändligt många tillfällen då vi kan bli missförstådda. Inte bara på grund av vad vi faktiskt säger, utan också på allt det vi säger utan ord. 

– Om man förstår mer om vad man själv kommunicerar och hur det fungerar i mötet med andra människor så ökar chansen att bli förstådd. Om man till exempel har uniform på jobbet så är det bra att vara medveten om att det påverkar dem vi möter och hur vi blir uppmärksammade, säger journalisten och författaren Niklas Källner. 

Vi känner honom bland annat som programledare för SVT-programmet ”Arvinge okänd”, en av ”Spanarna” i P1 och tidigare som reporter i ”Skavlan”. Där gjorde Niklas Källner under flera säsonger intervjuer om obekväma ämnen med helt vanliga människor på stan. Han kunde fråga saker som ”Har du varit otrogen?” eller tala om för någon att hen hade fula skor – utan att folk blev arga.

Svårt att kommunicera med ansiktsmask

För några år sedan gav han ut en bok om det viktiga kallpratet och nu har han skrivit ”Ser du inte vad jag säger?” som handlar om hur vi pratar utan ord. 

– Så fort du har med andra människor att göra så kommunicerar du med hela din person, inte bara det talade eller skrivna ordet, säger han. 

Niklas Källner radar upp exempel på hur den ordlösa kommunikationen fungerar. Och på vad som kan få den att inte fungera. 

– Jag tänker till exempel på hur svårt det blev i många yrken under pandemin, när vi var tvungna att använda ansiktsmask. Jag läste om en vakt på konstmuseet Louvren i Paris, som kunde få folk att känna sig välkomnade eller trygga bara genom ett leende eller en blick. Plötsligt gick inte det längre, när han var tvungen att bära mask, och jobbet blev mycket svårare. 

Tänk på det här när du kommunicerar!

  1. Röstläget: Med hjälp av rösten går det att tona ner känsliga frågor eller lugna ner jobbiga situationer.
  2. Mimiken: Tänk på vad din mimik berättar om dig själv, särskilt om du möter en människa för första gången.
  3. Positionen: Ibland kan det fungera bättre att stå bredvid i stället för mitt framför någon. Det kan göra dem mer bekväma i mötet.
  4. Telefonsamtalet: Ofta är det mer effektivt att ringa någon än att skicka sms. Rösten ger så mycket mer information än ett kortfattat textmeddelande, oavsett hur många emojier det är kryddat med.

Stress märks i både röster och gester

Att bli mer medvetna om vilka signaler vi sänder ut kan göra att vi blir bättre på det vi jobbar med. Men det finns fler saker än munskydd som kan ställa till det i den icke-verbala kommunikationen. Det kan exempelvis handla om stress, som påverkar andra så att de blir osäkra eller obekväma. Stressen går igenom i våra röster, gester och tonfall, förklarar Niklas Källner och ger ett exempel:

– När vi sitter i ett flygplan och det börjar skaka till av turbulens. Då är vi oerhört känsliga för hur kabinpersonalen agerar. Det handlar inte bara om vad de säger, utan kanske ännu mer om hur de säger det. Vi människor är väldigt bra på att fånga upp sådana signaler. 

Den insikten kan man ha nytta av. Även om tiden är knapp för den som jobbar i hemtjänsten till exempel, så kanske det ändå kan finnas ett kort ögonblick då man kan ställa en fråga till den man besöker. Eller ge bekräftelse på något annat sätt, med en gest, ett leende eller röstläget. I bästa fall skapar man en lugnare stämning, vilket påverkar hela situationen på ett positivt sätt. 

– Barn är väldigt känsliga för vilket röstläge vi har. Det är något de lär sig väldigt tidigt, säger Niklas Källner. 

Svårt att ge exakta råd

Trots att det finns en hel del att lära och vara uppmärksam på när det gäller den icke-verbala kommunikationen, så vill Niklas Källner egentligen inte ge några direkta råd. Risken är att man tappar bort sig själv och blir lite av en annan person. 

– Det är inte ovanligt att man ser ganska nya politiker, som helt uppenbart har gått kurs i hur de ska framträda. Det kan bli väldigt märkligt när de till exempel gestikulerar på ett inövat sätt, men säger något annat. Då hamnar de i otakt med sig själva och sådant märks.