Det avslöjades innan valet i Piteå-Tidningen att olika kommunanställda hade olika förmåner, exempelvis vad gällde gratis kaffe och frukt på jobbet. Stora grupper på Kommunals områden inom vård och omsorg tillhörde grupperna utan frukt.

Det fick det socialdemokratiska kommunalrådet Patric Lundström att gå ut med ett löfte om att alla anställda skulle få gratis frukt om S vann valet, vilket man gjorde. Några månader senare modifierar han sitt vallöfte.

– Jag kommer inte tvinga på alla en fruktkorg, utan jag vill ha en pott per anställd där det ska ingå kaffe eller te eller en fruktkorg om det är det man vill ha, säger Patric Lundström till KA.

Har prioriterat friskvårdsbidraget

Att det ännu inte blivit verklighet beror på att man velat prioritera friskvårdsbidraget, som höjs från 800 kronor till 3 000 kronor per anställd, enligt Lundström

– Jag hoppas att en pott kan bli verklighet i någon av de kommande budgetarna.

Så du ser det inte som att du svikit ett vallöfte?

– Det tror jag inte. Mandatperioden är lång, säger Patric Lundström.

Politikerna lovar runt i valtider.

Valkoll

Det lovar dina lokala politiker

Val 2022

Vill ha mer än frukt

Carola Berggren, fackligt förtroendevald vid Kommunals sektion i Piteå, låter inte heller alltför besviken på att fruktlöftet ännu inte uppfyllts. I tider när personalen i Piteå, som på många andra håll, är hårt pressad av personalbristen har man andra bekymmer.

– Medlemmarna vill kanske ha mer än bara frukt. Vårdpersonalen går på knäna och det börjar se lika mörkt ut på alla Kommunals avtalsområden, säger hon.

Kommunalrådet Patric Lundström säger att kommunen gör allt man kan för att anställa så många som möjligt men att det inte finns någon som vill ha jobben.

– Vi har den lägsta arbetslösheten på flera år, det finns inga därute att anställa, säger han och nämner både exemplet Boden som tagit in undersköterskor från Spanien eller bemanningsföretag som lösningar som kan bli aktuella i Piteå.

– Vi behöver anställa upp och vi skulle kunna hamna där.