Personalbristen inom äldreomsorgen märktes av över hela landet under semestern. Det gjorde att många kommuner valde att för första gången hyra in undersköterskor som en lösning

I Härjedalen landade fakturan för fem undersköterskor från två olika företag (Personalexpressen och Colivia) på över 1 miljon kronor. 

– Det är ohyggliga summor och det gör ont. Vi har arbetat bort bemanningssjuksköterskor inom äldreomsorgen så det här är ett misslyckande, säger Kikki Råstock, enhetschef för äldreboendet Fjällsol i Härjedalen, och lägger till att de skulle fått nära dubbelt så många undersköterskor om de kunnat anställa själva. 

Kommunalarbetarens reporter Pernilla Josefsson sökte själv jobb för att ta reda på vad hyrundersköterskor erbjuds.

Inhyrd personal

Så tjänar hyrunder­sköterskor

Nyheter

Beslutet att lösa personalbristen med inhyrd personal togs inte av henne utan högre upp i kommunen. Trots det är hon enig med sin chefskollega Cristin Cato om att kostnaden inte är det största problemet utan att inte veta vilka personer som kommer och vad de har för kompetens.

– Vi fick aldrig bevis på att all personal som kom från Personalexpressen är undersköterskor och kunde inte ge dem delegering.

Vad innebär det för verksamheten?

– Att de inte kunde dela medicin, ta prover och lägga om sår, Det fick annan personal göra.

Saknade undersköterskeutbildning

Oliver Thomson som är VD på Personalexpressen är inte överens med dem om det. Han menar i ett mejl till Kommunalarbetaren att företaget skickat utbildningsbevis till kommunen. Där står ord mot ord. Cristin Cato menar att hon fortfarande inte fått några. 

Trelleborg som skrev kontrakt om 15 undersköterskor med Personalexpressen hade också problem.

– Första veckan kom ett par medarbetare som saknade undersköterskeutbildning men dessa avslutades när det framkom. I stort sett har vi fått efterfrågad personal. Någon enstaka medarbetare har inte fungerat utan har avslutats efter sin introduktion, säger Petra Dahlsjö vice chef för äldreomsorgen där.

Grafik som visar hur mycket dyrare det blev att hyra in undersköterskor i Härjedalen och Trelleborg.

Enligt SCB betalade Trelleborgs kommun förra året totalt 2,6 miljoner kronor för all inhyrd personal till alla kommunens förvaltningar. Det är en dryg tredjedel av summan för Personalexpressens fakturor för sommaren som hittills är på 7,2 miljoner kronor. Men Kenneth Johansson som är avdelningschef för vård och omsorg menar att summan kommer att bli lite lägre.

– Det har varit en del felaktigheter i fakturorna så vi håller fortfarande på att rätta till dem, säger han. 

Har ni bestridit fakturorna?

– Nja, de har väldigt många namn på personal som ska ha varit på olika ställen och det stämmer inte alltid. Vi håller på att gå igenom det, säger Kenneth Johansson.

”De kunde inte jobbet”

Han räknar med att kommunen fakturerats för ungefär 300 000 kronor för mycket.

– Vi och Personalexpressen är överens om att det ska justeras på den sista fakturan, säger han.

Undersköterskan Gunilla Busk är en av de ordinarie anställda som arbetat med inhyrda kollegor inom äldreomsorgen i Härjedalen. Hon berättar om dubbelarbete och tyngre pass.

– Det stack lite i ögonen på många av oss andra att de inte kunde jobbet och tjänade mer än vi gjorde.

Gunilla Busk, undersköterska.
Gunilla Busk, undersköterska.

De som läser det här kanske tänker att säger så för att du är avundsjuk. Vad säger du till dem?

– Jag hade inte haft några problem med det om de hade varit bra på sitt jobb. Vi behövde dem, säger hon och menar att hon gärna hade sett att ordinarie personal fått frågan om de ville flytta sina semestrar mot en bonus i stället.

– Det hade säkert varit några som nappade och det hade blivit billigare.