Så blir din pension i Sverige – åtta tips för invandrare
När du ska gå i pension i Sverige finns det flera saker som kan vara bra att ha koll på. Även om du bott här för kort tid för att få full garantipension finns det knep för att klara ekonomin. Här är åtta tips för hur du som invandrare kan förbättra din pension.
Kolla redan nu hur det ser ut
Är du född utomlands är det extra viktigt att du planerar din pension. På www.minpension.se kan du logga in med Bankid och se en prognos på hur stor din pension kommer att bli. Tänk på att det är viktigt vilken ålder du väljer att gå i pension.
På www.pensionsmyndigheten.se kan du räkna på om du kan ha rätt till bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd som pensionär.
Om det går – kolla om du kommer få pension från det land där du tidigare bott.
Spara lagom
För att få bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd får du inte ha för mycket sparpengar. Men du får ha upp till 100 000 kronor utan att det påverkar din rätt till dessa stöd.
Kom också ihåg att du har en större frihet av att ha ett eget sparkapital än att förlita dig på ett bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd som påverkas av både din bostadskostnad och familjesituation.
Betala av och reparera
Eftersom pengar på banken riskerar att minska bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd är det bästa sättet att spara att betala av lån medan du arbetar. Försök också att klara av stora kostnader innan du blir pensionär, som att reparera bilen och gå till tandläkaren.
Har du tjänstepension?
Tjänstepension är en stor del av pensionen. Om du jobbar för en kommun, region eller ett kommunalt bolag, finns kollektivavtal som garanterar att du har tjänstepension.
Jobbar du för en privat arbetsgivare, fråga din chef om de har betalat in tjänstepension för dig. Kräv att arbetsgivaren betalar in minst sex procent av din lön till tjänstepension, det är vad kommunanställda har.
Jobba heltid och dela på vabb
Kräv att få en heltidstjänst. När du har små barn är din pension delvis skyddad, men sedan är det bra att gå upp i tid för att tjäna in mer pengar till pensionen.
Om du har en partner så försök att dela på hushållsarbetet och vård av barn.
Ta hjälp av kommunen och facket
Det finns myter om pension så det är viktigt att ta reda på fakta. På kommunen finns pensionsrådgivare och budget- och skuldrådgivare som är duktiga på pensionsfrågor. Det är gratis att få hjälp av kommunens rådgivare.
På statliga servicekontor kan du få hjälp med att ansöka om bostadstillägg. Kommunals avdelningar har försäkringsrådgivare som svara på frågor om pension.
Jobba längre och ta ut pension samtidigt
För utlandsfödda lönar det sig inte alltid så mycket att gå i pension senare. Det ökar visserligen inkomstpension och tjänstepension, men minskar samtidigt garantipensionen och stöd som bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.
Om du däremot tar ut pension samtidigt som du jobbar får du både en högre inkomst här och nu, och fortsätter tjäna in till pensionen. Däremot kan den högre inkomsten påverka din rätt till bostadstillägg.
Om du tänkt flytta – tänk på det här
Vill du flytta utomlands när du går i pension, så kolla upp vad som gäller i god tid. Du får ta med dig egen intjänade inkomstpension, tjänstepension och inkomstpensionstillägget. Men inte garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.
Så kolla hur din pension, och din eventuella partners pension, kommer att se ut om du planerar att lämna Sverige.
Källa: Pensionsmyndigheten och Kristina Kamp på Minpension