En utbildad barnskötare i kommunen drev på för att även barnskötarna skulle erbjudas tillsvidareanställning, men länge höll Sävsjö kommun på att endast förskollärare skulle få fast jobb.

Men eftersom det råder brist på utbildade förskollärare resulterade kommunens krav i att man i stället anställde obehöriga förskollärare. Och de barnskötare som har fått jobb har fått max ett halvår i taget, rapporterar Vetlanda-Posten.

Nu släpper alltså kommunen på kravet om förskollärare.

– Vi är glada för detta. Lärarförbundet och vi har fått vara med och påverka hela vägen, säger Anette Karlsson, facklig företrädare för Kommunal i Sävsjö.

Kommunalarbetaren har kartlagt medellönen i de största yrkesgrupperna inom Kommunal.

Medellönen för barn­skötare? Kolla här!

Lönekollen – ditt yrke

Vill fortfarande ha fler lärare

Kommunen föredrar dock fortfarande förskollärare och det nya beslutet innebär bara en sänkning från kravet att 100 procent ska vara utbildade förskollärare till att 75 procent ska vara det.

– Det är viktigt i sammanhanget att påpeka att det är en fortsatt ambition att vi vill anställa fler förskollärare än vad vi har i dag, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Fredrik Håkansson (KD) till Vetlanda-Posten.

Barnskötaren som var den första att driva på för yrkesgruppen har lämnat branschen och arbetar i dag som undersköterska.