Emil Johansson blev förvånad när han fick veta att Kommunal varslat om strejk

Han är trädgårdsarbetare och arbetsplatsombud på Två Smålänningar AB som sköter grönytor för framför allt bostadsrättsföreningar i Storstockholm. Förhandlingarna med Gröna arbetsgivare om avtalet för trädgårdsanläggning har dragit ut på tiden. Men Emil Johansson hade ändå inte föreställt lönerna skulle vara problemet.

– Det är märkligt att lön är en stridsfråga. Arbetstagarna ska inte behöva stå tillbaka under den rådande ekonomin och det borde arbetsgivarna förstå, säger Emil Johansson.

”Lägstalöner behöver upp”

Han fick beskedet vid lunch i måndags efter att han klippt gräs i Hammarbyhöjden i södra Stockholm. Företaget där han arbetar har ett 20-tal anställda, av dem är cirka hälften säsongsanställda. 

– Lägstalöner behöver komma upp för att attrahera folk att komma till yrket. Och så att man kan behålla sina kollegor så att de inte lämnar för något annat företag. Det är nya säsongsarbetare nästan varje år, det är tungrott att lära upp nytt folk varje år, säger Emil Johansson.

”Solidariskt att strejka”

Sara Persson är trädgårdsmästare på Två Smålänningar AB. Hon säger att hon blev både förvånad och chockad när hon fick höra om varslet. Men tycker att lägstalönerna behöver höjas.

– Det är bra att de går ut med ett varsel när de inte har kommit överens. Det är ofattbart att de inte kommit överens om att höja lägstalönerna, säger Sara Persson.

Själv har hon tio års erfarenhet och tycker att hon har en bra lön men tvekar inte för att strejka.

– Det är en solidarisk handling, jag är med i facket för att alla ska ha det bra, säger Sara Persson.