Eva Yman i Valdemarsvik jobbar på demensboendet Södergården, en av Vammarhöjdens fyra enheter. Precis som i Astrid Lindgrens berättelser om Bullerbyn finns här också både Norrgården och Mellangården. Men byggnaderna är vita och låga i motsats till Astrids Lindgrens faluröda trähus. 

Hon är också Kommunals arbetsplatsombud och ser framför allt en förklaring till att Valdemarsvik har en av de högsta medellönerna för undersköterskor:

– Man har satsat ganska mycket på undersköterskornas löner i den här kommunen. 

En utbildad undersköterska i Valdemarsvik, utan erfarenhet, får som lägst nästan 25 800 kronor i grundlön, enligt det lokala avtalet.

Lönekollen

Medellönen i ditt yrke? Kolla här!

Löner

För de kommuner som inte har lokala egna lägstalöner, som till exempel Västervik, och i stället följer det centrala avtalet mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) så ligger lägstalönen på 22 500 kronor.

Valdemarsviks medellöner för undersköterskor har i flera år legat på topp-30 i landet.

Förra året var den nästan 29 000 kronor, en tusenlapp över rikssnittet. 

Maj-Britt Moberg spelar Fia med knuff med Dalia Al Zahili och Eva Yman på Vammarhöjdens äldreboende i Valdemarsvik.
Maj-Britt Moberg spelar Fia med knuff med Dalia Al Zahili och Eva Yman på Vammarhöjdens äldreboende i Valdemarsvik.

En av de senast anställda undersköterskorna på Vammarhöjden, Dalia Al Zahili, kunde förhandla om sin lön när hon började.

– Jag fick kämpa jättemycket för att få den här lönen. Men till slut fick jag 28 700, säger hon.

Hon är nöjd även om hon från början sade att hon inte skulle acceptera mindre än 29 000 kronor.

Minst 35 000 kronor

Allt beror på vad man jämför med. Enligt Statistiska Centralbyrån var medellönen 2021 för hela arbetsmarknaden 37 100 kronor (uppräknat till heltid, inklusive vissa rörliga tillägg som ob). 

– En undersköterska borde ha minst 35 000 kronor i grundlön. Vi är inte bara undersköterskor, vi gör ju allt. Det krävs så mycket mer av en undersköterska i dag jämfört med när jag började, säger undersköterskan Eva Yman som är inne på sitt 20:e år i Valdemarsvik och nu kommit upp i en grundlön på 29 800 kronor.

Samtidigt som de boende på Södergården får blomkålssoppa till middag fortsätter KA:s löneresa ner mot Västervik.

Lägst i Västervik igen

Västervik har landets allra lägsta medellön för undersköterskor, 26 434 kronor. För varje år sedan 2014 har Västervik halkat efter mer och mer, och de sista två åren har man legat längst ner på KA:s lönelistor.

På avdelningen Alskär på äldreboendet Tjustgården hörs långt bort i någon av lägenheterna Simon and Garfunkel-klassikern Bridge over trouble water. Här finns anledning att vara bekymrad.

– Jag vill inte ens säga vad jag har i lön, det är så pinsamt, säger undersköterskan Linda Carlbark.

Hon har cirka tio års erfarenhet men kommer inte ens upp i medellönen för undersköterskor i Västervik.

– Det är fruktansvärt nedvärderande att ha så dålig lön.

Undersköterskan Linda Carlbark är mycket kritisk till den låga lönen.
Undersköterskan Linda Carlbark är mycket kritisk till den låga lönen.

Vid det senaste lönesamtalet sade hon ifrån. Nu vill hon ha upp lönen rejält.

– Jag är skitförbannad, jag känner det. Vi får ju ingenting för det viktiga jobb vi gör. Man blir frustrerad.

Om du inte får det där lönelyftet, vad händer då?

– Jag får ta något annat jobb. Jag vill helst inte flytta på mig men det måste till en förändring, säger Linda Carlbark.

Kommunalrådet lovar bättring

Lönerna i Västervik har fått de lokala politikerna från samtliga partier att lova bättring, inte minst på grund av KA:s lönestatistik som väckt debatt i kommunen. Och i årets budget är 8 miljoner kronor extra avsatta för undersköterskornas löner. 

Det är ungefär 500 kronor till varje undersköterska om det slås ut på alla, enligt kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).

– Det är ett första steg. Jag inser att vi behöver ta det här i flera steg, säger han.

Vad beror det på att det blivit så här?

– Vi har väl inte varit tillräckligt politiskt alerta. Men jag är den första att understryka att det här ser inte alls bra ut.

Olle Kristiansson tar gärna några danssteg med personalen då och då. Den här gången med undersköterskorna Åsa Knutsson, Katarina Fahlström och Linda Carlbark. I rullstolarna sitter Rut Björn och Inger Fristedt.
Olle Kristiansson tar gärna några danssteg med personalen då och då. Den här gången med undersköterskorna Åsa Knutsson, Katarina Fahlström och Linda Carlbark. I rullstolarna sitter Rut Björn och Inger Fristedt.

Årets avtalsrörelse, gäller egentligen inte kommun- och regionanställda men påverkar deras löner också. I avtalet med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, står det att man det sista avtalsåret ska följa den löneökning som fack och arbetsgivare inom industrin kommer överens om, det så kallade märket. Och Harald Hjalmarsson är inne på samma spår som Kommunal och LO och vill se en låglönesatsning.

– Jag ser för mig att vi utgår från att de som tjänar minst ska få mest, säger han.

Till nästa år kommer Västervik ha lämnat jumboplatsen för undersköterskor, tror och hoppas kommunalrådet Harald Hjalmarsson.

Men han vågar inte sia om hur mycket de kan klättra.

– Vi kommer i alla fall ligga högre upp på listan.

Funderar om tillägg

Facket har försökt med att, precis som i Valdemarsvik, avtala om högre lägstalöner än i det centrala avtalet.

– Vi försöker varje år men det är nej, säger sektionsordförande Jannica Sjöblad.

Kan tillägg för olika ansvarsområden vara ett sätt för undersköterskorna i Västervik att få upp sina löner? Jannica Sjöblad är inte främmande för tanken.

– Så länge man har ett uppdrag som till exempel anhörigombud så borde man få ett tillägg, så finns det i alla fall chans att man får någon uppskattning.

Löner i Västervik och Valdemarsvik

  • Medellönen för undersköterskor i Valdemarsvik var förra året 28 873 kronor. Rikssnittet var
    27 894 kronor.
  • Lägstalön för utbildad undersköterska utan erfarenhet i Valdemarsvik är 25 728 kronor. För den med ett eller två års erfarenhet ligger den högre. (26 400 respektive 26 730 kronor)
  • I Västervik var medellönen för undersköterskor 26 434 kronor.
  • Lägstalön i det centrala avtalet är från och med den 1 januari i år 22 500 kronor för den som har yrkesförberedande gymnasieutbildning, till exempel undersköterskor. För den som inte har yrkesförberedande gymnasieutbildning är lägstalönen 20 220 kronor.