”Betala oss för våra år i yrket”
Erfarenhet betalar sig inte längre. Nya i vårdyrket tar en gräddfil till löner som ligger nära oss som jobbat länge. Vad hände med min löneutveckling, skriver Helen Klevander.
I år har jag arbetat i 40 år på Region Jönköping som skötare inom psykiatrisk vård. När jag ser tillbaka på mina år så undrar jag vad som hände med min löneutveckling?
När jag var nyanställd så fick jag till mig att när du jobbat några år och fått lite erfarenhet så kommer lönen att öka. Att höja ingångslönerna var aldrig aktuellt.
När man arbetat ett visst antal år klättrade man i en så kallad lönetrappa, en ganska vettig idé. Erfarenhet betalade sig då, men lönetrappan är borta sedan länge.
Fokus på ingångslön
De senaste avtalen har det varit stor fokus på ingångslöner, där har det sagts att vi som jobbat längre skulle ha nytta av detta och att det skulle påverka också våra löner. Har det blivit så?
Man ska inte straffas för att man stannar länge på sin arbetsplats där man bidrar med erfarenhet. Vi som gjort det drar ett tungt lass med alla nya som kommer som behöver inskolning och trygghet på arbetsplatsen.
Jag läste om en erfarenhetstrappa i en rapport från Kommunal som heter ”Lön, makt och värdighet”, den borde det jobbas vidare på från förbundets sida.
Det kanske är på tiden att införa ett erfarenhetstillägg? Just nu känns det som vi som jobbat länge hamnat mellan stolarna och befinner oss i ett lönevakuum.
Fler yrkeskategorier i samhället vittnar om samma problem, till exempel sjuksköterskor och lärare blir också omsprungna av nyutexaminerade.
Ska vi som jobbat länge behöva säga upp våra tjänster, göra något annat och sedan komma tillbaka till tidigare arbetsplatser för att kunna förhandla upp våra löner? Det är i princip de signaler vi får. Ingen kan tycka att det är rimligt!
Orättvis gräddfil till högre lön
Många som kommer in i vården nu med annan erfarenhet har arbetat några år och skolat om sig till vårdyrket, de kan förhandla till sig höga ingångslöner som ligger nära oss som jobbat länge.
Erfarenhet och lojalitet betalar sig inte längre. En orättvis gräddfil kan man tycka.
Kommunal behöver uppmärksamma detta och jobba för alla medlemmar. Vi i högre ålder med lång erfarenhet behöver få en löneutveckling värd namnet. En pension vi kan leva på när det är dags. Vår löneutveckling går för trögt. Erfarenhet måste ge mer i plånboken.
Det kanske är på tiden att införa ett erfarenhetstillägg? Just nu känns det som vi som jobbat länge hamnat mellan stolarna och befinner oss i ett lönevakuum. Jag unnar alla en högre lön och något måste göras för att behålla och kunna rekrytera inför framtiden.