Förra hösten stormade det kring skolmaten i Lycksele, något som KA rapporterade om. Det hela började med att kommunen införde en mer vegetarisk, närproducerad och klimatvänlig matsedel på kommunens förskolor, skolor och äldreboenden.

Flera vårdnadshavare och elever blev upprörda över de nya måltiderna. En del tyckte att rätterna såg oaptitliga ut, andra tyckte att det var alldeles för lite kött. 

Det ledde till att flera medarbetare fick ont i magen, grät på kvällarna och även blev stoppade på stan av kritiska invånare. Till slut drog man tillbaka den nya matsedeln. 

Om föräldrar väljer att servera hel-och halvfabrikat hemma är det deras val, men det är inte lämpligt för barn som växer.

Christer Normark, kommundirektör

Men nu gör kökspersonalen och kommunen ett nytt försök. På måndagen klubbade kommunfullmäktige igenom en måltidspolicy – som bland annat säger att mängden kött ska minska till förmån för mer grönsaker, bönor och linser. 

– Om föräldrar väljer att servera hel-och halvfabrikat hemma är det deras val, men det är inte lämpligt för barn som växer. Vi måste ligga i front där och ha en pedagogisk måltid som håller måttet, säger Christer Normark, kommundirektör i Lycksele kommun.

Rutiner för hot och våld

Enligt honom var det en chock att flera föräldrar och vårdnadshavare blev så arga i fjol. Nu jobbar kommunen aktivt med att sprida kunskap om vikten av att servera hållbara måltider.

Ett långsiktigt mål är även att ta bort all hel-och halvfabrikat från matsedeln i framtiden.

Mikael Ekbäck är ekonomibiträde på Tannbergsskolan, där det stormade som mest förra året. Han tycker det är bra att kommunen har tagit fram en måltidspolicy och ser fram emot att personalen ska få laga maten från grunden igen. 

Det finns alltid de som inte tycker om vad vi gör, men det har blivit mycket bättre. 

Mikael Ekbäck, skyddsombud på Kommunal

I fjol övervägde du att lägga ett skyddsstopp. Hur är stämningen i dag? 

– Det har blivit mycket lugnare nu. Föräldrar har börjat visa sitt stöd för vårt arbete. Det finns alltid de som inte tycker om vad vi gör, men det har blivit mycket bättre, säger Mikael Ekbäck, som även är skyddsombud på Kommunal lokalt. 

Efter fjolårets storm har Kommunal i Lycksele hjälpt till att ta fram rutiner för hot och våld i köket. En annan förändring är att kostenheten ska planera matsedeln tillsammans med elever i matrådet.

Bättre struktur för matråd

Mikael Ekbäck tror inte att det kommer bli lika starka reaktioner som i fjol.

–  Det blir nog inte en lika stor chock den här gången. I dag har vi även en bättre struktur för matråd med elever från olika klasser. Då går vi igenom måltiderna och förklarar varför maten ser ut som den gör. Samtidigt får de chansen att förklara vad de inte tycker om, säger Mikael Ekbäck.

Åter till Christer Normark på Lycksele kommun. Hur ser han på risken att ilska och hat mot den nya måltidspolicyn drabbar kökspersonalen? 

– Det vi kanske dragit lärdom av från sist, då vi ändrade menyn, är att vi inte förstod hur vi skulle kommunicera ut förändringarna. Vi behöver pedagogiskt utbilda om detta, det gäller både föräldrar och pedagoger, konstaterar han och tillägger:

– Men sedan behöver vi faktiskt ge våra duktiga medarbetare på kostenheten förtroendet att jobba med måltiderna.

Delar ur Lyckseles måltidspolicy

  • Kommunen strävar efter att laga maten från grunden. 
  • Varje kök ska minska köttmängden till förmån för mer grönsaker, rotfrukter, bönor och linser. 
  • Minst en dag i veckan ska vara helt vegetarisk. 
  • Till varje måltid serveras varierande grönsaker och rotfrukter.
  • Kostenheten ska jobba för att leva upp till nationella och globala mål som beskrivs i bland annat Agenda 2030 och Parisavtalet. 
  • Kommunen ska verka för att kunna upphandla närodlad och närproducerad mat.
  • Kommunen ska sträva efter att ha egna betesdjur. Efter slakt ska köttet serveras av kommunens egna kök.

Källa: Lyckseles måltidspolicy