Att skriva en bok var inget nytt för Caroline Hurtig, hon har tidigare skrivit nio fantasyromaner och driver eget förlag sedan 2013. 

– Jag startade förlaget för att ge ut min första bok. Jag visste inte alls vad jag höll på med men jag har lärt mig längs vägen. 

Numera heter förlaget Seraf, drivs av Caroline och delägaren Gabriella Kjeilen och ger förutom fantasy även ut romance, feelgood och skräck. »Havsvikens bokcafé« är Carolines första feelgood-roman. 

– Den var jättesvår att skriva, det är så annorlunda. I fantasy har man så stor frihet och kan hitta på vad som helst. 

En annan utmaning var att väva ihop julmys och romantik med bokens allvarliga botten. 

– Jag var rädd att boken skulle bli för mörk. Jag valde Havsviken som en utopi där alla är trevliga och jag tror att det behövdes för att få balans.

Leva ut sin dröm om ett bokcafé

Havsviken är en fiktiv ort där Caroline har inspirerats av det bästa från Lysekil och Marstrand. Själv bor hon i Uddevalla och det är där vi ses på ett mysigt kafé med rosor på kaffekopparna och utsökta bakverk. Lite som jag tänker mig kaféet i Carolines nya roman.

Huvudpersonen Luna, nyskild och utan livmodern kvar, köper nämligen en gammal bokhandel i Havsviken där hon också öppnar ett kafé. Genom att skriva boken kunde Caroline leva ut sin dröm om att driva ett bokkafé. Samtidigt var skrivandet ett sätt att bearbeta sorgen över att inte bli förälder och utforska hur livet skulle kunna bli utan barn.

– Jag tycker det är viktigt att prata om att det inte är någon självklarhet att få barn. Redan från barndomen matas man med att det är så enkelt och det finns en förväntan om att man ska få barn. Går det inte så känner man sig konstig. Jag tänkte: men jag har ju blivit lovad det här! Skrivandet var ett sätt att bearbeta sorgen, komma ut på andra sidan och känna: jag kan leva ett bra liv ändå. Jag har samma värde även om jag inte blir mamma.

”Havsvikens bokcafé”

Caroline har landat i att hon inte är villig att offra sin hälsa för att eventuellt bli gravid. När hon och hennes sambo sökte hjälp för barnlöshet upptäcktes att Caroline hade ett myom som inte gick att plocka bort. Luna i romanen drabbas av samma sak.

Caroline fick också diagnosen endometrios, som bland annat kan innebära svåra smärtor vid mens. Det finns flera olika mediciner, men Caroline säger att de ofta har svåra biverkningar så det innebär att välja mellan pest och kolera: smärta eller psykisk ohälsa.

Jobbar som undersköterska

– Om det inte finns bra mediciner mot de här sjukdomarna så måste ju samhället anpassa sig, för man förväntas vara högfungerande trots den här förlamande sjukdomen.

För tillfället är Caroline sjukskriven eftersom hon inte hämtat sig efter sin senaste operation. Hon jobbar som under­sköterska inom socialpsykiatrin men hon funderar på hur hon ska göra i framtiden eftersom förlaget växer. 

Caroline är tacksam för att hennes chef och kolleger har förståelse för hennes sjukdom och att hon numera – efter många års kämpande trots smärtan – kan ringa till jobbet och säga: nu har jag fått mens så jag är hemma i dag.

Caroline Hurtig

Ålder: 38

Bor: Uddevalla

Yrke: Författare, förläggare och undersköterska i socialpsykiatrin

Familj: Sambo, bonusson, hund och katter

Aktuell: Med feelgood-romanen ”Havsvikens bokcafé” (även ljudbok) och skräcknovellen ”I skuggorna de vandrar” (e-bok och ljudbok).

Fotnot: Vinn ett exemplar av boken genom att gå in på KA Kultur på Facebook